טיפול בתזונה

מה זה בעצם טיפול בתזונה?

בתכלס רובנו לא רוצים לשנות את התפריט.
אבל לפעמים הגיע הזמן.

בדרך כלל אנחנו משנים את התפריט כאשר:

  • אנו סובלים מתסמינים במערכת העיכול או במקום אחר בגוף או בנפש
  • בדיקות דם שלנו אינן תקינות עם חוסרים תזונתיים כמו ברזל, ויטמין B12, סוכר גבוה או כולסטרול לא מאוזן.
  • אנו עוברים טיפולים רפואיים חזקים כמו כימותרפיה, הקרנות, תרופות ביולוגיות, תרופות המשנות את  מצבים רפואיים הדורשים 
  • הרופא/המטפל/בן או בת הזוג אמרו לנו שצריך
  •  
  • אבל אם מתעוררים תסמינים במערכת העיכול או במערכת אחרת בגוף/נפש, וכבר אי אפשר להתעלם מהם, כנראה שהגיע הזמן לשינוי התפריט.
    אחרי שהם מנסים לשנות את התפריט לבד והתוצאה לא מיטיבה איתם, מחוסר ברירה הם פונים לאיש מקצוע.

אני מבין את החשש ללכת למישהו שישנה לכם את התפריט. כמה מהחששות שאני שומע עליהם בשיחות מקדימות בטלפון:

  • שהשינוי התזונתי יהיה קשה מדי;
  • שאקח להם את האוכל שהם אוהבים ויצטרכו לאכול אוכל בריא ולא טעים;
  • שלא יבינו מה הרעיון מאחורי ה”דרישות” לשינוי תזונתי;
  • ושאגיד להם לאכול רק אוכל שקונים בחנויות טבע.

כמו שתראו בהמשך, התפריטים שאני נותן הם טעימים, מותאמים לחיך של המטופלים ואין צורך לקנות רק מזון אורגני או בחנויות טבע.

לעומת אלו, יש את האחרים אשר ממש אוהבים שינוי תזונתי. אלו הם ה”מחפשים”. הם מחפשים את “התפריט” האידיאלי בשבילם, כבר הרבה זמן. הם ניסו הרבה שיטות, חלק עבדו יותר וחלק פחות, אבל הם עדיין מחפשים משהו חדש שיענה על כל הדרישות שלהם ובעיקר, שיהיה קל.

למטופלים אלו, התפריטים שאני מכין עוזרים לעשות סדר בכל המידע שאספו, ולהבין טוב יותר מה הכי מתאים עבורם.

אוכל מעורר הרבה רגשות אצל כולנו. לרבים יש אסוציאציות של אסור או מותר, ושל בריא או לא בריא סביב מזון. חלק מרגישים נקיפות מצפון או תחושה רעה של “חטא” כשהם אוכלים מזון מסוים.

יש שמקשרים מזון עם קלוריות ורצון להוריד במשקל, ואחרים דווקא מחפשים איך להשמין. נתקלתי ברבים שנמנעים ממזון (אלו בעיקר מתקשים להגיע לטיפול תזונתי, מסיבות מובנות), ואחרים רק מחפשים אותו כל הזמן.

כמובן שאוכל גם מזכיר ריח מהבית, תבשילים מבית ההורים, חגים ומועדים משמחים. בתרבות האנושית המזון משמש ככלי לחיבור בין חברים ומשפחה, ומהווה בילוי ומקור להנאה.

אני ער לכל הנקודות הללו כאשר עומד בפני אדם המגיע לטיפול בתזונה.

ולכן חשוב לי לאבחן בקפדנות:
מי עומד מולי? מהו חוסר האיזון? וכיצד ניתן לכוון את האדם אל הריפוי?
רק כאשר אדע – אוכל להעניק טיפול מדויק, שאינו מתעסק ב”מותר/אסור” אלא במזון וגישה שמביאה לריפוי.

אז מה קורה בטיפול התזונתי?

טיפול בתזונה נחלק ל-2 מפגשים.

מפגש תזונה ראשון

בפגישה הראשונה (כשעה וחצי) אני לומד להכיר אתכם, ומתחיל באיסוף הנתונים: אני שואל מה הביא אתכם אליי, ומתעמק בתסמינים שאתם מתארים.

יחד אנו מבררים לגבי ההיסטוריה הרפואית שלכם, וכן לגבי שאר מערכות הגוף. אני קורא את בדיקות הדם שאתם מביאים, ועובר על רשימת התרופות ותוספי המזון.

לאחר מכן אני מביט בפנים שלכם, המציגות לי מידע רב על עברכם התזונתי. כל קמט, פצעון, גוון וצבע מעידים על מצבכם, ומסייעים לי להבין את התפתחות התסמינים והסיבות להם. שאר הגוף מספר גם הוא על בריאותכם: הידיים, הרגליים והעור.

הלשון והדופק, כלי האבחון של הרפואה הסינית, מעניקים מידע חשוב.

בשלב זה אני מאגד את הידע שקיבלתי מכם ומגיע לאבחנה.

לאחר מכן, אני שואל לגבי התזונה שלכם. אני רושם מה אתם אוכלים ובאילו שעות.

כאן אני משתף אתכם באבחנה ואני מציג לכם את חוסר האיזון בו נטפל בעזרת התפריט. אני משקף לכם כיצד חוסר האיזון מתבטא דרך התסמינים ומצבכם הרפואי.

לדוגמא, אם חלק מהאבחנה כוללת מצב של אנמיה (מחסור בדם), אני מראה לכם כיצד תסמינים רבים קשורים לכך כמו: עייפות, דחף רב למתוק, נטייה למצבי רוח ועוד.

דוגמא נוספת – אם קיים אצלכם בולמוס אכילה, צרבת או כאבי בטן בשעות הערב, אני מדגים לכם איך ניתן לראות זאת בתוך התפריט היומי הקיים, וכיצד ניתן לטפל במצב בעזרת שינוי תזונתי.

לאחר מכן אנו מרכיבים יחד את התפריט ועוברים על:

  • שעות הארוחות.
  • מה אוכלים בכל ארוחה, כולל כמה שיותר אפשרויות לגיוון.
  • מתאימים את הארוחה למקום בו אתם בדרך כלל אוכלים. לדוגמא ארוחות בוקר בחדר האוכל בעבודה – אנו בוחרים מזון מתוך התפריט הקיים בחדר האוכל, או מחליטים שעדיף לוותר ולהביא אוכל מהבית.
  • איך התפריט שלכם מסתדר עם התפריט של שאר בני הבית? איך אפשר להתארגן נכון כדי שלא תהיו כל היום במטבח?
  • עוברים על כל קבוצות המזון (פחמימה, שומן, חלבון, ירקות, פירות, תבלינים ומשקאות) ומתאימים אותם לכם – לדוגמא אילו ירקות מתאימים לכם ובאיזו דרך הכנה (מבושל, מאודה, מוקפץ, טרי וכו’).
  • מדברים על התארגנות סביב האוכל: מתכונים, מתי עושים קניות? מי מבשל?

בסוף המפגש הראשון אתם יוצאים עם הבנה ברורה לגבי מצבכם, עם תפריט שלם אותו אתם יכולים כבר לתלות על המקרר.

מפגש תזונה שני

בפגישה השנייה (שעה), לאחר כשבועיים, אנו בודקים מה השתנה בתסמינים שלכם, ואיך הרגשתם עם התפריט החדש.

ברוב המקרים, אם הצלחתם לעבוד לפי התפריט – אתם כבר מרגישים שיפור בתסמינים העיקריים בהם הגעתם לטפל.

אנו מטפלים בקשיים (“לא מסתדרת עם ארוחת הבוקר… או … יש עדיין קצת גזים בבטן בשעות אחר הצהריים”…) ואני מוסיף או מוריד מרכיבים מהתפריט בהתאם.

לפעמים בשלב זה אבחר לתת צמחי מרפא, לשתייה כחליטה או במיצוי באלכוהול.

כאן אנחנו מחליטים לגבי ההמשך. אם המטרות הטיפוליות הושגו ולא נדרש טיפול נוסף בשלב זה, אנו עוברים על התפריט המתאים לכם להמשך הדרך.

אם יש צורך בהמשך טיפול, אנו קובעים מפגש תזונה נוסף בעוד חודש או יותר כדי להמשיך לעקוב אחר מצבכם. אפשרות נוספת היא שאנו מתחילים סדרה של טיפולי דיקור שיסייעו לריפוי באופן מהיר יותר.

לסיכום

לאחר מעל 10 שנים בטיפול בתזונה, אני יודע כמה הוא מועיל בטיפול במחלות במערכת העיכול ובשיפור הבריאות בשאר תחומי החיים.

השינוי לא תמיד קל, ולעיתים על המטופלים להקדיש מחשבה ותכנון מחדש של אורח חייהם כדי להביא לשינוי המיוחל. יחד עם זאת, תפריט מרפא יכול להיות אחת ההשקעות הטובות שתעשו למען בריאותכם.

בואו נתחיל! דברו איתי

אפשר גם להשאיר לי הודעה בטופס בתחתית האתר – ואשיב בהקדם.

שאלות נפוצות לגבי טיפול בתזונה

ישנם הבדלים רבים, אבל השוני המרכזי נובע מהבדלי הגישה: כמותי לעומת איכותני.

הדיאטנית סוקרת את ההיסטוריה הרפואית של המטופל, כולל בדיקות מעבדה ותרופות, שואלת שאלות על חייו ומבררת את הסיבה שהגיע לפגישה.

את התפריט הדיאטנית מכינה על בסיס כמותי – מה מכיל המזון מבחינת קלוריות, מינרלים, ויטמינים, השפעה על איברים ובלוטות שונים כמו בלוטת האדרנל/התריס או הכבד וכו’.

הטיפול התזונתי שאני מעניק מבוסס על אבחנה ודרך המבט של הרפואה הסינית. התאמת המזון נעשית לא רק על פי ההרכב הכמותי, כלומר מה המזון מכיל מבחינה תזונתית (סיבים, ויטמינים), אלא בעיקר על ידי בחירת המזון על פי האיכות שהוא מייצר בגוף.

לדוגמא – האם המזון מקרר או מחמם? מייבש או מלחלח? האם המזון מתייחס בעיקר לפלג הגוף התחתון או העליון? על אילו איברים המזון משפיע ובאיזה אופן? האם הוא מעורר או מרגיע את מערכת העצבים?

אופן הכנת המזון משפיע על האיכויות שהוא מביא אל הגוף. כך לדוגמא אם ברצוננו להעצים את פעולת הייבוש בגוף (נאמר כשיש נפיחות ברגליים), נבחר לקלות או לאפות את המזון בתנור; אם אנו רוצים ללחלח (נניח כשהצואה יבשה וקשה) נבחר שיטות רטובות כמו אידוי ומרק.

השימוש בתבלינים מקבל גם הוא מקום של כבוד. במשך אלפי שנים השתמשו בכל תרבות בתבלינים למטרות רפואיות. בטיפול התזונתי אנו משתמשים בתבלינים כתרופות מהטבע בשימוש יומיומי. לדוגמא כמון מטפל בגזים במעיים ומשפר עיכול, קינמון מחמם את הכליות ופלג הגוף התחתון ועוד.

הקניה של הרגלים חשובים – כגון לעיסה, הקדשת מחשבה לתכנון הקניות והכנת המזון ועוד – מהווה חלק חשוב בשינוי התפישה ואורח החיים.

בסופו של דבר המזון הוא אמצעי ולא מטרה. המטרה היא שדרך השימוש המתאים במזון, המטופל יפנים את העקרון הטיפולי וירכוש כלי לריפוי עצמי, כשהמטפל משמש כמורה דרך.

לאחר הפנמה ותרגול של התזונה, במידת הצורך אני מוסיף לטיפול כלים נוספים כמו צמחי מרפא, תוספי מזון ודיקור סיני.

הנטורופתיה היא שיטת טיפול המשתמשת בתזונה ככלי עיקרי. ההבדל העיקרי בין הדרך בה אני עובד לבין הנטורופתיה, הוא החלוקה של המזונות לבריאים וללא בריאים.

על פי הנטורופתיה, הימנעות ממזון לא בריא חשובה ביותר כדי להביא לבריאות. אני לא מסכים עם חלוקה זו. להבנתי לכל מזון – בין אם הוא מעובד או לא, או מוגדר כבריא או לא – יש איכות מסוימת.

אני משתמש במזון ככלי טיפולי על פי הפעולה שהוא מייצר אצל המטופל. גם אם מזון נתפש כ”לא בריא”, בשימוש נכון ומתאים הוא יכול לשמש כתרופה.

כמה דוגמאות:

  • לפעמים אתן תפריט הכולל מזון מעובד כמו מזון מהיר או חטיפים לתקופה של יום או כמה ימים, דווקא כדי לעודד תיאבון במטופלים בעלי תיאבון ירוד.
  • אני נמנע מלהמליץ על לחם מדגנים מלאים מזה כמה שנים, כי ראיתי שהם דווקא מכבידים מדי על העיכול.
  • אני ממליץ על אכילת בשר בקר ככלי עיקרי לחיזוק הדם, ולא ממליץ על אכילת עוף ככלי לחיזוק הדם.

כל אלו עצות רפואיות המבוססות על ניסיון קליני, אשר על פניו לא נשמעים “בריאים” לפי הידע הנטורופתי או המקובל כיום בעולם הרפואה המשלימה.

דבר נוסף – בנטורופתיה יש שימוש נרחב בתוספי תזונה וצמחי מרפא ככלי לאיזון הגוף.

אני לא נוהג לתת הרבה תוספים וצמחי מרפא, אלא במידת הצורך ובאופן נקודתי. אני מסתמך בעיקר על השילוב של דיקור, צמחי מרפא הניתנים כחליטות שהמטופל מכין בבית בעצמו, וכמובן תזונה ככלי עיקרי לאיזון הגוף.