תסמונת מעי רגיז / רגיש

אחרי 17 שנה של טיפול במערכת העיכול,
אני מכיר לפחות 10 התבטאויות של מעי רגיז.
לכל אחד מהם יש גורמים, אבחנה ודרך טיפול שונים.

אם גם אתם סובלים ממעי רגיז – האם הטיפול שאתם מקבלים מביא לתוצאות?

חשוב שתקראו את המדריך הזה עד הסוף, כדי לברר האם הטיפול שאתם מקבלים הוא המדויק ביותר.

בואו נתחיל.

מעי רגיז – אבחנה וטיפול לפי הרפואה המערבית

המעי הרגיז, או תסמונת המעי הרגיז (IBS – Irritable Bowel Syndrome) הוא מצב רפואי המאובחן על דרך השלילה. כלומר, מטרת הבדיקה היא להוכיח שאין מחלה שניתן לגלות, כמו מחלות מעי דלקתיות או אלרגיות למזון. מצלמים את מערכת העיכול מבחוץ ומבפנים, מבצעים בדיקות דם, ורק אחרי שמוודאים שאין שום דבר שאפשר לראות – המטופלים מאובחנים כסובלים ממעי רגיז.

על פי המדריך הרפואי “מרק”הגורם למעי רגיז איננו ידוע והטיפול כולל:

  1. תמיכה נפשית בהתאם לצורך.
  2. אכילה של תפריט רגיל, תוך הימנעות ממזון מעורר גזים ושלשול, לצד צריכה מוגברת של סיבים תזונתיים ושתייה למקרים של עצירות.
  3. טיפול תרופתי בתסמינים בולטים.

כלומר הטיפול מתחלק בין 3 אנשי מקצוע שונים:

  • פסיכולוג או טיפול בביו פידבק לסיוע נפשי ולהפחתת חרדה.
  • דיאטן קליני להרכבת תפריט לטיפול בתסמינים של מערכת העיכול.
  • רופא למתן תרופות ותוספי מזון, לתסמינים שאינם מרפים.

גם כאן לרוב אין תקשורת מספקת בין אנשי המקצוע, והמטופלים נופלים פעמים רבות בין הכיסאות, בלי לדעת מה עוזר ומה מזיק:

האם השינוי בתפריט הגביר את הגזים או שזו הייתה התרופה?
האם החרדה התגברה בגלל התרופה או בגלל השלשולים שלא מפסיקים?

החיסרון המרכזי בגישת הרפואה המערבית הוא שאין אבחנה ברורה והטיפול מתייחס לתסמינים ולא לשורש הבעיה!

לצערי כמעט כל המטופלים שהגיעו אליי עברו את המסלול הזה, ורובם היו כבר על סף ייאוש. כולם ניסו תפריטים, תוספי מזון ותרופות שונות (וגלשו שעות ארוכות באינטרנט בחיפוש אינסופי) ללא שיפור משמעותי.

אבל… הנה הקטע המעודד מגיע.

הרפואה הסינית מסתכלת על המעי הרגיז בצורה שונה, ומציעה טיפול יעיל ומדויק.

מעי רגיז לפי הרפואה הסינית

המעי הרגיז מתבטא בצורה שונה אצל כל אחד, ולכן הכותרת “מעי רגיז” (או מעי רגיש) חסרת משמעות בעיניי כמטפל. הנה רשימת התסמינים האופיינית:

  • עצירות; תחושת חוסר התרוקנות לאחר יציאה.
  • שלשולים עם הקימה בבוקר או מייד אחרי האוכל; שלשול רירי.
  • עצירות ושלשולים לסירוגין.
  • כאבי בטן, בחילות, מועקה בגרון, גזים ונפיחות בטנית.
  • עייפות; דחף גדול למתוק.
  • חרדה, מתח נפשי, כאבי ראש ועוד.

קשה לקטלג מטופל הסובל מעצירות כרונית, שהולך לשירותים פעם בשלושה ימים וסובל מכאבי בטן ונפיחות בטנית – ביחד עם מטופלת הסובלת משלשולים מרובים עם כאבי בטן, רעשים ונפיחות בבטן. אני לא מוצא קשר בין המצבים הללו.

כמטפל ברפואה סינית אני מתרכז רק במה שאני “רואה” באבחון שלי, הכולל הסתכלות בלשון, בדיקה של הדופק בפרק כף היד, אבחנה של הפנים ומבט בבדיקות הדם. התסמינים עליהם המטופלים מספרים לי עוזרים לי לאשש את האבחנה שלי.

על פי הרפואה הסינית יש כמה גורמים לתסמונת המעי הרגיז:

  1. תזונה לקויה לאורך זמן – הרוב המוחלט של המטופלים שראיתי עם “מעי רגיז”, מדווח שעד שהתחילו התסמינים הם אכלו באופן לא מסודר, מזון ג’אנק עם הרבה מתוק, ופעמים רבות נזכרו לאכול ארוחה מסודרת רק בלילה. המיעוט שאכלו מסודר באופן יחסי, לא אכלו מזון מספיק מזין.
  2. חולשה מולדת או זמנית של מערכת העיכול – חלק מהמטופלים מדווחים שתמיד הייתה להם רגישות בבטן: היו משלשלים לפני מבחנים או בעיתות מצוקה; היה נעלם להם התיאבון לזמנים ארוכים והיו סובלים מעצירויות כרוניות, אבל תמיד זה בסוף השתחרר; לעיתים זה קרה לאחר נטילת אנטיביוטיקה או מחלה ארוכה; במקרים אחרים לאחר טיול במזרח או זיהום בעיכול ממזון מקולקל, שלאחריהם מערכת העיכול נחלשת מאוד, הגוף מתקשה להתאושש והתסמינים מתחילים.
    מצבים שאינם מאובחנים לרוב בבדיקות רגילות כמו קנדידה במערכת העיכול ומעי דליף מצביעים על חולשה משמעותית של מערכת העיכול, עם תסמינים דומים לתסמונת המעי הרגיז.
  3. מתח נפשי – ברוב המקרים ישנו אירוע או סדרה של אירועים שמביאים איתם מתח נפשי, אשר בשילוב עם מערכת עיכול חלשה גורמים לתסמינים. המתח הנפשי יכול להיות גם תוצאה של עיכול חלש, הגורם לספיגה לקויה של המזון, שלאחריה הגוף נחלש וכך גם המצב הנפשי.

מעי רגיז מתבטא במערכת עיכול המתקשה לעכל ולספוג את המזון

לכן רוב המטופלים יגיע לטיפול במצב גופני חלש, המעיד על חוסרים תזונתיים:

  • אנמיה או “בדרך” לאנמיה – עם חוסרים בוויטמין B12, בברזל ובחומצה פולית. התסמינים כוללים עייפות, הפרעות שינה, נשירת שיער, ירידה באיכות הראייה, רגישות לקור ומערכת חיסון חלשה.
  • חוסר במגנזיום –  אחראי בין שלל תפקידיו על הרפיית שרירים בגוף. התסמינים כוללים שרירים מכווצים במערכת העיכול אשר מפריעים לתנועה של המזון וגורמים לכאב בטן ועצירות, וכן שרירים “קופצים” בעין, ברגל ובמקומות שונים בגוף.
  • חוסר באנזימי עיכול בקיבה, בתריסריון ובמעי הדק – מתבטא בקושי בעיכול חלבון החלב לקטוז או באכילה של פחמימות וחלבונים ביחד, בכבדות ועייפות מייד אחרי האוכל, בחילה, צרבת וחוסר תיאבון, דחף למתוק, שלשול מייד אחרי האוכל ועוד.

תסמונת המעי הרגיז ומתח נפשי

למרות שיש מגוון גורמים לתסמונת המעי הרגיז, ויש ביטוי סימפטומטי שונה בין המטופלים – מתח נפשי מחריף את המצב אצל כולם.

מהו מתח נפשי?

במצבי מתח נפשי אנו מרגישים תסמינים גופניים ונפשיים. התסמינים הם התגובה של הגוף לאיום אמיתי או מדומיין על מצב האיזון של הגוף¹.

זוהי תגובה המתרחשת תוך שניות בודדות, במהלכה הכליות מפרישות אל מחזור הדם הורמון בשם אדרנלין. האדרנלין גורם למגוון תופעות בגוף, המכינות אותו לפעולה: השרירים מתכווצים, חושי הראייה והשמיעה מתחדדים, מערכת העיכול מתכווצת, קצב הלב עולה, כלי הדם מתכווצים ומזרימים דם במהירות והמודעות לתחושות בגוף עולה. מבחינה מנטלית הריכוז נפגע וקשה לחשוב באופן מסודר.

אדרנלין חשוב להישרדות שלנו

בזכות האדרנלין, אבות אבותינו יכלו לברוח מחיות טרף או להילחם על חייהם בעת הצורך. כיום מנגנון זה משמש אותנו כדי לקפוץ הצידה כשמכונית עומדת לפגוע בנו, או להבדיל – כשאנו ממהרים לצאת מהבית.

במצב תקין, לאחר הפעולה שביצענו ואנו כבר לא זקוקים לאדרנלין, גופנו פורק את המתח הצבור בו דרך רעד, ותחושת הכוח מתחלפת בעייפות. בשלב זה עלינו לתת לגופנו להתאושש על ידי אכילה, שתייה ומנוחה, כתלות ברמת הדרמה שקרתה.

יש לכם מעי רגיז? כנראה שהאדרנלין שלכם תקוע

אצל הסובלים ממעי רגיז, המנגנון הזה נתקע בגוף. חוויות יומיומיות (לשמוע משהו מטריד בחדשות, לאחר לפגישה, לשכוח לקנות משהו) נחוות בגופם כמסכנות את האיזון הפנימי, וגורמות להפרשה של אדרנלין – מה שגורם למערכת העיכול להגיב מייד בשלשול, בכאב בטן או בעצירות.  באותו הזמן המודעות לגוף עולה, יכולת הריכוז יורדת, המחשבה מתבלגנת והחרדה והדאגה עולים.

מטרת הטיפול ברפואה הסינית היא לא רק להיטיב עם התסמינים בעיכול, אלא גם להוריד את התגובה הדרמטית של הגוף. לאחר שהמצב בבטן משתפר, העבודה מתרכזת בחיזוק הגוף, כך שיוכל לסנן מה באמת מסוכן ומה לא. כך, אם יהיה צורך, המטופלים יוכלו להגיב במהירות בכביש, אבל לא ייכנסו להתקף חרדה ושלשולים לאחר שיחה מטרידה עם הבנק.

טיפול במעי רגיז ברפואה הסינית

הטיפול ברפואה הסינית מתייחס תמיד במקביל לתסמינים ולגורם המחלה. הטיפול כולל שינוי תזונתי, דיקור סיני וכן צמחי מרפא. באופן כללי, אפשר לחלק את הסובלים ממעי רגיז לארבעה סוגים: עצירות, שלשולים, עצירות ושלשולים לסירוגין, כאבי בטן ללא שינוי ביציאות.

אם אתם סובלים ממעי רגיז, נסו לראות איפה אתם מתברגים ברשימה הבאה.

1. טיפול בעצירות

עצירות מוגדרת כקושי בסילוק הצואה. ישנם כמה גורמים לעצירות על פי הרפואה הסינית, והטיפול בכל אחד מהם הוא שונה:

עצירות מיובש במעיים

תתבטא בצואה קשה, יבשה וקשה להוצאה עם סימנים של יובש בעור, בשיער ובציפורניים. יכולים להופיע כאבי בטן המחמירים בכל יום בו אין יציאה. הטיפול יתמקד בלחלוח המעיים והגוף.

עצירות מחולשה

זהו מצב בו אין לגוף מספיק כוח כדי לדחוף את הצואה. מצב זה מתבטא במאמץ רב כדי לייצר יציאה, ולאחר ה”גוש” הראשוני הצואה איננה קשה אך המטופל מרגיש ממש מותש.  הטיפול יתמקד בחיזוק הכוח הכללי של הגוף, תוך עידוד התנועה במעי.

עצירות משרירים מכווצים במעי

כאן יהיו כאבי בטן מפושטים באזור הבטן התחתונה שיוקלו לאחר היציאה. מתח נפשי וחרדה מחריפים עצירות מסוג זה.  הטיפול יתמקד בהרפיית השרירים של המעיים, והורדה של המתח הנפשי והחרדה.

עצירות ממצב של קור במעיים

גם מצב זה מתאפיין בכאבי בטן, אך אלו יהיו יותר ממוקדים ויוחרפו לאחר מזג אוויר ומזון קר כמו שתייה קרה, גלידה וכו’.  הטיפול יחמם ויחדש את הזרימה של הדם בשרירים בפלג הגוף התחתון, ובמעי בפרט.

טיפול בעצירות משלב בין תזונה, דיקור סיני וצמחי מרפא בהתאם לאבחנה המדויקת. כך לדוגמא בטיפול בעצירות “מיובש”, התפריט כולל מזון כמו זרעי פשתן וסלק והדיקור הסיני יעודד יצירה של נוזלים בגוף. לעומת זאת בעצירות “משרירים מכווצים במעי”, התפריט משלב מזון חריף והדיקור הסיני יזרים דם לשרירי המעי.

הטיפול גם מסייע במצבים בהם מטופלים כבר התרגלו להשתמש בתרופות או תוספי מזון לסיוע בהתרוקנות, ובמקרים רבים עוזר להם בגמילה מהתלות בהם.

2. טיפול בשלשולים

שלשול מוגדר כיציאה נוזלית “מדי”. ישנם כמה גורמים לשלשול במקרים של מעי רגיז על פי הרפואה הסינית, וגם כאן הטיפול בכל אחד מהם שונה:

שלשול מימי “רגיל”

יכול להופיע פעמים רבות ביום; לפעמים בסדרה של כמה פעמים בבוקר, ואז שוב פעם לקראת הערב. לרוב הוא מלווה בכאבים, גזים ואי נוחות קלים בבטן, עם הקלה זמנית לאחר היציאה. הטיפול מתרכז בחיזוק הספיגה של מערכת העיכול, ולעיתים בהרגעת מערכת העצבים והחרדה.

שלשול רירי

מופיע יחד עם הצואה או לעיתים זו רק הפרשה רירית ללא צואה. היציאה הזו מימית מאוד ולעיתים מלווה בכאב, גזים ואי נוחות בבטן לפני ותוך כדי היציאה. בדרך כלל יש הקלה זמנית בתחושות בבטן, אך היא נעלמת לאחר כמה שעות. השלשול הרירי מעיד על פי הרפואה הסינית על נוכחות של ליחה במעיים, והטיפול מתרכז בייבוש ובהוצאת הליחה וכן בחיזוק יכולת הספיגה של המעי.

שלשול שורף

זהו שלשול המופיע בפתאומיות ולעיתים בדחיפות רבה, עד קושי בהגעה לשירותים בזמן. היציאה נוזלית מאוד, כהה, שורפת ביציאה ו”מתפוצצת” על דפנות האסלה.  לרוב יופיעו כאבי בטן מפושטים יחד עם גזים ונפיחות בבטן, אשר מוטבים לאחר היציאה.  “השריפה” הזו מבטאת חום במעיים על פי הרפואה הסינית, והטיפול מתרכז בפתרון המצב.

שלשול תגובתי

זה ה”כינוי” שלי לסוג זה של שלשול, אשר מתבטא כשלשול רגיל, רירי, שורף או מכל סוג אחר. השלשול התגובתי מופיע לאחר כל אירוע מלחיץ, ולעיתים מופיע בסדרה של שלשולים אשר לאחריהם יש הקלה זמנית בתסמינים בבטן, עד השלשול הבא. פעמים רבות השלשול הזה מופיע גם מייד על הבוקר, עם הקימה מהמיטה. הטיפול מתרכז בהרגעה של מערכת העצבים והפחתת החרדה.

הטיפול בשלשול בתסמונת המעי הרגיז תמיד משלב בין תזונה, דיקור וצמחי מרפא. הנה כמה דוגמאות:

התזונה לשלשול “מימי רגיל” תכלול בעיקר מזון מבושל ורק מעט ירקות טריים כדי להקל על העיכול, והדיקור הסיני יחזק את יכולת הספיגה של מערכת העיכול.

לעומת זאת תזונה לשלשול “חריף” תהיה עשירה יותר בירקות טריים כדי לסלק את החום שהצטבר במערכת העיכול (על פי הרפואה הסינית), והדיקור יסדיר את פעילות שרירי המעי למנוע התכווצויות וכאב.

שיקום מערכת העיכול

בכל מקרה של שלשול כרוני, קיימת חולשה כללית של הגוף המתבטאת לא רק בתסמינים במערכת העיכול אלא גם בעייפות, תפקוד לקוי של המערכת ההורמונלית (בלוטות התריס והאדרנל), אנמיה, דחף למתוק, קושי בשינה וכאבי ראש.

הטיפול משפר את ספיגת המזון ומגדיל את אוכלוסיית החיידקים הטובים במעיים. התוצאה לרוב לאחר כשבוע – שבועיים היא הקלה משמעותית בשלשול וכן בגזים, בכאבים ובנפיחות בבטן.

בשלב זה, כשהתסמינים בעיכול משתפרים, הגוף מתחיל למלא את החוסרים שלו על ידי בניית דם, חיזוק תפקוד הבלוטות ההורמונליות וחיזוק מערכת החיסון.

3. טיפול בשלשולים ועצירות לסירוגין

מצב זה שכיח אצל חלק מהסובלים מהמעי הרגיז, והוא מתבטא בתקופות של עצירות לצד תקופות של שלשולים.

העצירות מגיעה עם גזים וכאבי בטן, והיא יכולה להתבטא גם כיציאה קטנה כל יום, עם תחושה של חוסר התרוקנות מלאה.

השלשולים (מימיים, ריריים, חריפים ורגילים) מגיעים לרוב בהתקפים, והם מלווים בכאבי בטן וגזים ונפיחות בבטן.

רוב המטופלים הסובלים ממצב מעורב זה, מתקשים לדעת מה עליהם לאכול: האם עליהם להחליף בין תפריט לעצירות ולשלשולים בכל פעם שהמצב משתנה? האם עליהם ליטול תרופות או תוספים לטיפול בעצירות או בשלשולים?

שלשולים ועצירות לסירוגין – חולשה ביסוד אדמה

מערכת העיכול מיוצגת ברפואה הסינית על ידי יסוד האדמה, המסמל את יכולתנו לשמור על יציבות גופנית, מנטלית ורגשית.

לדוגמא כאשר אנו משנים את מקום העבודה שלנו, אנו נדרשים להתמודד עם שינויים רבים הכוללים תקשורת עם אנשים חדשים, מילוי תפקיד חדש ועוד. יסוד אדמה חזק מסייע לנו להסתגל ביעילות ובמהירות יחסית למצב החדש.

על פי הרפואה הסינית שלשולים ועצירות לסירוגין מבטאים יסוד אדמה חלש, המתבטא בתפקוד לקוי של מערכת העיכול.

כאשר יסוד אדמה חלש “פוגש” שינוי כלשהו בחיים, הוא מתקשה להסתנכרן עימו. בניסיון נואש “להאט את הקצב” של השינוי, הוא עוצר את מערכת העיכול וגורם לעצירות המלווה בכאבי בטן. פעמים אחרות, הוא “מאיץ את הקצב” כדי לסגור פערים – והתוצאה היא שלשולים המלווים בחרדה.

אסטרטגיית הטיפול על פי הרפואה הסינית היא חיזוק יסוד האדמה באמצעות תזונה, דיקור סיני, צמחי מרפא ואורח חיים מתאים. בדרך זו האדם יוכל להתמודד טוב יותר עם החיים, ולא “יאבד את שיווי המשקל” בכל פעם שמגיע שינוי.

כמו שניתן לראות הרפואה הסינית לא מטפלת ישירות בתסמינים (עצירות או שלשולים) אלא בגורם להם, מה שמביא לתוצאות הטובות ביותר.

איך מחזקים את יסוד האדמה?
תזונה: המורכבת ממזון מבושל וקל לעיכול, עם הקפדה על זמני ארוחות קבועים ליצירת שגרה בריאה למערכת העיכול.
דיקור סיני: מרגיע את מערכת העצבים ומפחית חרדה, מסדיר את קצב מערכת העיכול, ומטפל בכל התסמינים במערכת העיכול.
צמחי מרפא: מרגיעים את הנפש ומסייעים לספיגת המזון במערכת העיכול.
אורח חיים: שילוב של פעילות גופנית, הסדרה של שעות הערות והשינה, איזון בין חיי חברה ופנאי, ושילוב טכניקות הרפיה במידת הצורך.

4. טיפול בכאבי בטן ללא שינוי ביציאות

אבחנה זו מקבלים כל המטופלים ללא הסבר ברור מדוע הם סובלים מכאבי בטן.  התסמינים האופייניים כוללים:

  • כאבי בטן מפושטים או ממוקדים סביב הטבור או בבטן התחתונה, כאשר הכאב מופיע באופן קבוע או בהתכווצויות.
  • נפיחות ביטנית במיוחד אחרי האוכל
  • דחף עז למתוק
  • עייפות, נטייה למצבי רוח התלויים באופן ישיר למצב הבטן
  • בנשים – סביב המחזור החודשי המצב בדרך כלל מחריף

האבחנה על פי הרפואה הסינית מבדילה בין מצבים בהם מעורב “קור או דם תקוע” במערכת העיכול עם כאב ממוקד או המגיע בהתכווצויות, לעומת כאב הנובע “מחולשת מערכת העיכול וייסוד האדמה” עם כאב מפושט, נפיחות ביטנית ודחף עז למתוק.

הטיפול על פי הרפואה הסינית דומה לזה של הסעיף הקודם (חולשה בייסוד האדמה): כאשר מעורב “קור ודם תקוע” העיקרון הטיפולי יהיה חימום והנעה של מערכת העיכול על ידי שימוש במזון חם, מבושל וחריף.  כאשר ישנה בעיקר חולשה של מערכת העיכול הטיפול יתרכז בשיקומה בעזרת מזון מבושל עם דגש על חלבון תוך הפחתה של הפחמימות והטעם המתוק.

גם כאן הדיקור הסיני וצמחי המרפא מסייעים להפחתת הכאב והנפיחות בבטן במהירות, ולהעניק למטופלים כוח זמין כדי להעמיד אותם “על הרגליים”.

לסיכום

כמו שראיתם במדריך הזה, הרפואה הסינית מקטלגת באופן יסודי את תסמונת המעי הרגיז ב-10 דרכים שונות (4 עצירות, 4 שלשולים ואחת משולבת ואחת ללא שינוי ביציאות), כאשר לכל אחד מהן גורם וטיפול שונים.

כאשר המטופלים מקבלים אבחנה ברורה, תפריט מסודר וטעים, הנחיות לאורח חיים ודיקור סיני – השיפור בתסמינים מגיע לרוב תוך שבועות בודדים.

הטיפול במעי רגיז ברפואה הסינית מתייחס במקביל לצד הפיזי, המנטלי והנפשי – ומביא לא רק להטבה בתסמינים במערכת העיכול, אלא גם לשיפור בריכוז ובחשיבה, להפחתת חרדה ולעלייה משמעותית באיכות החיים.

תגובות בפייסבוק: