אבחנת תווי פנים ברפואה הסינית

כשמטופלים מגיעים אליי לטיפול תזונתי, אני מתחיל את הטיפול באבחנת פנים – אני מביט על פניו של המטופל במשך כמה דקות, ורושם על דף את הממצאים.

אבחון הפנים עליו אני מתבסס נקרא “אבחנת פנים מקרוביוטית”, והיא מספקת מידע רב:

  1. הגנטיקה של המטופל – עם כמה כוח המטופל נולד? האם גופו חזק או חלש מלידה? אילו איברים חזקים וחלשים באופן בסיסי?
  2. העבר התזונתי – מה היחתה ההשפעה של התזונה על הגוף והנפש?
  3. מצב האיברים בגופו כיום.

לפני הכול, מהי המקרוביוטיקה עליה מבוססת אבחנת הפנים?

המאקרוביוטיקה היא תנועה שקמה ביפן במאה ה-18. בתקופה זו יפן החלה להיחשף אל המערב, ויפנים רבים ששינו את אורח חייהם ומזונם החלו לחלות במחלות “חדשות” שכמעט לא היו ידועות ביפן באותם ימים.

מתוך מצוקה זו קמה תנועת המקרוביוטיקה. מטרתה הייתה ללמד את האדם הפשוט כיצד לאבחן את עצמו על פי עקרונות בסיסיים מתוך הרפואה הסינית. הרעיון היה שלאחר שהאדם ידע איזה טיפוס הוא, הוא יבין מה עליו לאכול כדי להיות בריא.

לקריאה נוספת על המקרוביוטיקה ועל הקשר לרפואה הסינית כאן.

בבסיסה, התזונה המקרוביוטית ברובה צמחונית, והיא מבוססת על דגנים מלאים (בעיקר אורז מלא), דגים ומעט חלבון מהחי, ירקות, קטניות, אצות, מיסו ומעט תבלינים מלוחים. כיוון שמקורה ביפן, רוב המזון הוא בהשראת המטבח היפני.

התפריטים שאני נותן כיום אינם מבוססים כלל על התזונה המקרוביוטית. אומנם למדתי את השיטה הזו, אך מצאתי שהיא לא נותנת מענה מתאים לרוב המטופלים הישראלים. יחד עם זאת, אבחנת הפנים המקרוביוטית מספקת מידע רב על מצבו של המטופל – ואני משתמש בה בכל טיפול תזונתי.

מה ניתן ללמוד מאבחנת הפנים המקרוביוטית?

אבחנת הפנים מתבססת על כך שהמבנה, הצורה, הצבע, המרקם, שיער הראש / הגבות / הפנים, הסימטריה בין הצדדים, הקמטים והנפיחות על הפנים – כולם מעניקים מידע על המצב הרפואי של המטופל.

הפנים שלנו בנויות מסוגים שונים של רקמות כגון עצם, סחוס, שומן, שריר ועור. ככל שהרקמה קשה יותר, כך קצב השינוי שלה קטן. באופן זה המבנה של הגולגולת והלסת, המשתנות באופן האיטי ביותר, מדגימות את הגנטיקה של המטופל. כשאומרים ברפואה סינית “גנטיקה טובה” – מתכוונים לכך שמאגרי האנרגיה חזקים ושהמטופל יכול לחוות קושי רב יותר בחייו לפני שגופו יתחיל לחלות.

כך לדוגמא מבנה פנים המעיד על גנטיקה טובה הוא של לסת רחבה וגדולה, פה צר, עיניים קטנות וקרובות למרכז ואף גדול ורחב. לעומתן מבנה פנים המעיד על גנטיקה חלשה יותר הוא של לסת קטנה וצרה, פה רחב, עיניים גדולות ואף קטן. המבנים הללו בדרך כלל אינם משתנים באופן משמעותי לאחר שינוי תזונתי.

חוסר האיזון הנרכש – מהלידה ועד היום

בשלב הבא אנו פוגשים את חוסר האיזון אותו המטופל רכש מהלידה ועד היום. חוסר האיזון הנרכש מתבטא ברקמות השומן, השרירים והעור, והוא יכול להשתנות לאחר הטיפול התזונתי.

צבע הפנים, נפיחות מתחת לעיניים, פריחה ואדמומיות, נימים בולטים ועוד – כל אלו יכולים להשתנות כשהגוף מתחיל להתאזן.

מה ניתן לראות בפניו של המטופל, מבחינת חוסר האיזון הנרכש?

ראשית נבחן את הצבעים הדומיננטיים בפנים, המעידים על חוסר האיזון הכללי אצל המטופל. שני הצבעים השכיחים ביותר:

  • צבע צהוב מעיד על חולשת מערכת העיכול, ובפרט של הטחול, ומסמל הפרעות באיזון הסוכר, חולשה של הלבלב ועוד.
  • צבע ירוק מעיד על פגיעה בתפקוד הכבד על פי הרפואה הסינית.

לאחר מכן נבדוק אם יש צד מסוים בפנים שיש בו יותר סימנים, קמטים, פריחה, נימים, נקודות חן, ונפיחות רבה יותר. נוכחות רבה יותר של סימנים בצד שמאל מעידה על נטייה של הגוף לקור, ובצד ימין מעידה על דומיננטיות של לחות.

השלב האחרון כולל מבט על חלקי הפנים השונים. כל אזור מעיד על תפקוד של איבר מסוים. כך לדוגמא הרווח שבין הגבות מעיד על הכבד; אזור הרקות והעפעפיים העליונים על תפקוד הטחול; והשפתיים על תפקוד מערכת העיכול – מהוושט ועד למעי הגס.

בסופו של התהליך הקצר מתקבל מידע רב על המצב המולד, הנרכש ועל חוסר האיזון באיברים השונים.

לראות את התמונה הגדולה

לפעמים מתקבל מידע סותר או לא מספיק חד משמעי מאבחנת הפנים. החוכמה היא להצליח לראות את התמונה הכוללת, ולהבין מהו חוסר האיזון החשוב ביותר למצב הרפואי של המטופל כיום.

למזלי, בנוסף לאבחנת הפנים אני משתמש גם באבחנת הגוף, הדופק והלשון, בסיפור המקרה ובבדיקות הדם. לאחר חיבור כל הממצאים אני מגיע לאבחנה ברורה.

בשלב זה אני מספר למטופל מה שראיתי באבחנה, ומה המסקנות העולות מכך לגבי מצבו הרפואי. אנו מדברים על הכיוון הטיפולי עליו אני ממליץ, ועל הדרך בה המטופל נדרש ללכת כדי להשיג את ההטבה במצבו. לבסוף אנו כותבים ביחד תפריט מותאם אישית.

***לקריאה מורחבת על המקרוביוטיקה ועל אבחנת הפנים המקרוביוטית היכנסו לאתר של המורה שלי לתזונה אייל שפרינגר כאן.

לקריאה על סוגי האבחון הנוספים בהם אני משתמש, המשיכו לקרוא כאן למטה.

אולי יעניין אותך גם…
  • pulse diagnosisאבחנת דופק ברפואה הסינית
    אבחנה זו התפתחה לפני אלפי שנים, והיא שימשה את הרופאים הסיניים כדי לאבחן את מצב האיברים הפנימיים. גם ברפואה הטיבטית להמשך קריאה >>
  • tiger sticking tongue outאבחנת לשון ברפואה הסינית
    ברפואה הסינית התפתחו במשך אלפי שנים דרכים שונות לאבחון מצב המטופל. אחת הדרכים העיקריות לאבחנה היא אבחנת לשון. הפרקטיקה להמשך קריאה >>