אבחנת דופק ברפואה הסינית

אבחנה זו התפתחה לפני אלפי שנים, והיא שימשה את הרופאים הסיניים כדי לאבחן את מצב האיברים הפנימיים. גם ברפואה הטיבטית וברפואה ההודית משתמשים בדופק ככלי אבחנה חשוב.

מהלך הבדיקה הוא פשוט – המטופלים שוכבים או יושבים, ואני מניח את האצבעות שלי על העורק שעל מפרקי הידיים שלהם. בדרך כלל אני בודק את הדופק בשתי הידיים במשך כדקה, ואז אני מקבל תמונה טובה לגבי המצב. לפעמים אני מבקש מהמטופלים להוציא את הלשון שוב, ומשווה את מה שאני רואה בלשון למה שאני מרגיש בדופק, וזה מסייע לי להגיע לאבחנה הסופית.

בקליניקה שלי הדופק משמש ככלי העיקרי לאבחנה.

איזה מידע אפשר לקבל מהדופק של מפרק כף היד לפי הרפואה הסינית?

כאשר רופא בודק לכם את הדופק, הוא בדרך כלל סופר כמה פעימות הדופק פועם בדקה, והאם הדופק חזק או חלש.

מטפל מיומן ברפואה סינית יכול לקבל מידע רב מהדופק, לא רק על מצב הלב אלא על מצבם של כל האיברים בגוף. פעמים רבות מטופלים אומרים לי “איך ידעת שכואבת לי הבטן? או שאני ממש כועסת? או שכואבת לי הברך?”; אני פשוט מקשיב לדופק.

הנה חלק מהמידע שאפשר לגלות בעזרת הדופק:

קצב – קצב מהיר מעיד על חום או על סערת רגשות; קצב איטי מעיד על מצב של קור בגוף.

סדירות – אם הדופק לא סדיר או מחסיר פעימה, יש צורך לאזן את הלב והריאות.

מצב האיברים הפנימיים – כשאני מרגיש את הדופק ביד, אני מזיז את האצבע מדי כמה שניות. כל מיקום שונה של האצבע שלי, בודק איבר אחר. בנוסף, כל יד נותנת מידע על איברים אחרים. אפשר לראות דוגמא באיור כאן:

יש דרכים רבות לפענח את הדופק, לפי מורים ומסורות שונים – זו דוגמא אחת.

אפשר לראות באיור לדוגמא את המיקום של האיבר הטחול (Spleen) בדופק, בחלק האמצעי של יד ימין; ובאותו מיקום מופיע גם איבר הקיבה (Stomach). את הטחול מרגישים בלחיצה לעומק, ואת הקיבה מרגישים בלחיצה שטחית. כך אפשר להרגיש את 12 האיברים החשובים על פי הרפואה הסינית.

מה התחושה באצבע כאשר מרגישים את הדופק של כל איבר?

לכל איבר יש הגדרה של דופק בריא המתאים לו. אם הוא מרגיש שונה, אני יודע שהוא יצא מאיזון. על פי הרפואה הסינית, יש עשרות סוגי דופק אשר נותנים פירוש מדויק לגבי מצבו של כל איבר.

כמה דוגמאות לסוגי דפקים שונים: מיתרי, חלש, חזק, עמוק, דביק, מחוספס, חבוי, מציף ועוד.

איך מזהים את ההבדל בין דופק חלש לבין דופק חבוי? הרבה ניסיון, סבלנות וסקרנות.

רפואה של יחסים

ברפואה הסינית חשוב לא רק לדעת מה מצבו של כל איבר, אלא גם על מערכת היחסים בין האיברים. כך לדוגמא, אם הדופק של הכבד מרגיש כמו מיתר של גיטרה – כלומר “מתוח מדי” – הוא ישפיע על הדופק של הקיבה, והיא תצא מאיזון עם תסמינים כמו צרבת או בחילה. במקרה זה הדופק הוא זה שעזר לי להבין שעליי לטפל בכבד, כדי להחזיר את הקיבה לאיזון.

הבנה נכונה של הדופק מאפשרת לי לטפל רק באיבר שיצא מאיזון, ולא בנזק שהוא גרם לאיברים האחרים. לדוגמא מטופל עם תסמינים של צרבת או בחילה, אשר מגיעים מקיבה לא מאוזנת, יכול לקבל טיפול לאיזון הכבד ואז הקיבה תסתדר בעצמה. אם הייתי מטפל רק בקיבה, התסמינים היו ממשיכים.

אבחון דופק כמדד לטיפול נכון

מדדתי דופק, הסתכלתי בלשון, הגעתי לאבחנה ושמתי מחטים בגופו של המטופל. איך אני יודע שהדיקור נכון?

הדופק משתנה כל הזמן, ולכן מייד לאחר התחלת הטיפול במחטים אפשר להגיש בשינוי. לדוגמא, אם המטרה הייתה להרגיע את מערכת העצבים, אני חייב לראות ביטוי לכך בדופק, בסמוך להחדרת המחטים.

קצב הדופק יירד וייעשה סדיר יותר. האיברים שהרגישו בדופק חלשים – ירגישו כעת חזקים יותר, ואלו שהרגישו ב”היסטריה” – יירגעו. גם אם המטופל עדיין לא הרגיש את כל ההשפעה של הדיקור, כך אני יודע שהדיקור נכון. מה שנותר הוא לתת למטופל לנוח, והמחטים יעשו את העבודה.

לקריאה על עוד שיטות אבחון
  • אבחנת תווי פנים ברפואה הסיניתאבחנת פנים ברפואה הסינית
    כשמטופלים מגיעים אליי לטיפול תזונתי, אני מתחיל את הטיפול באבחנת פנים – אני מביט על פניו של המטופל במשך כמה דקות, להמשך קריאה >>
  • tiger sticking tongue outאבחנת לשון ברפואה הסינית
    ברפואה הסינית התפתחו במשך אלפי שנים דרכים שונות לאבחון מצב המטופל. אחת הדרכים העיקריות לאבחנה היא אבחנת לשון. הפרקטיקה להמשך קריאה >>
תגובות בפייסבוק: