פיתה הודית - צ'פאטי

במשפחה שלי ממש אוהבים לאכול פיצה לארוחת ערב…  זהו מזון חם, טעים, משביע ואפשר לשנות את המרכיבים על הבצק בהתאם לטעם ולצורך.  במשך השנים ניסיתי כמה מתכונים כולל בצק בתפיחה מהירה, בצק בתפיחה איטית (יומיים), בצק בתפיחה של כמה שעות… הכל היה מאד טעים אבל בסופו של דבר מכביד על העיכול והיינו הולכים לישון עם בטן קצת נפוחה וכבדה.

ואז גיליתי את הצ’אפטי והתחלתי להשתמש בו בתור תחתית לפיצה, והבטן של כולנו הרגישה הרבה יותר טוב בשעות הערב.
הצ’פאטי גם נפלא לאכול כתחליף ללחם עם חמאה, או חמאה מזוקקת.
אז נכון, אי אפשר לקנות אותו מוכן, והוא דורש קצת הכנה, אבל שווה להשקיע מכמה סיבות:

  1. הצ’אפטי ממש טעים!
  2. אפשר להקפיא אותו והוא שומר על הטריות באופן נפלא.
  3. הוא מתאים כתחליף ללחם לארוחה כיוון שאינו מכביד על העיכול כמו לחמים או בצקים אחרים ולכן מתאים גם לבעלי מערכת עיכול רגישה.  אחת הסיבות היא כנראה העובדה שהבצק אינו מכיל שמרים.
  4. לכל מי שדואג שהקמח הוא לבן ולא מלא: המטרה של המתכון הזה היא לתת אפשרות לתחליף לחם\פיתה ללא שמרים וקל לעיכול.  נסו להכין את המתכון מקמח מלא ותראו שהוא מרגיש הרבה יותר כבד בבטן.

המתכון – צ’פאטי: פיתה הודית על המחבת


מצרכים:

1 ק”ג קמח לבן – עדיף קמח לחם (שטיבל 2)

25 גרם מלח דק (בערך 1 כפית גדושה)

4 כפות שמן זית

מים פושרים לפי הצורך

 

הוראות הכנה:

  1. מערבבים את הקמח עם שמן הזית, ומוסיפים מים עד שנעשה בצק לא אחיד ומעט יבש.   הרעיון הוא רק לוודא שכל הקמח נרטב וזהו.  הבצק צריך להראות ממש לא “מוכן”, עם גושים.
    מניחים את הבצק בצד לחצי שעה, מכוסה במגבת לחה או בפלסטיק נצמד.  תהליך זה של השארת הבצק למנוחה נקרא אוטוליזה והוא מאפשר לבצק להיות מוכן לעבודה בלי צורך ללוש הרבה.
  2. לאחר חצי שעה מוסיפים מעט מים יחד עם המלח ומתחילים ללוש עד שהבצק הופך להיות גמיש ורך.  הלישה ביד היא בערך ל5+ דקות.
    *אם אין זמן, אפשר ללוש את הבצק ל 10 דקות מייד אחרי ערבוב המרכיבים כולל המלח, ביד או במיקסר.  התוצאה תהיה מעט פחות טובה.
  3. נותנים לבצק לנוח לעוד רבע-חצי שעה.
  4. מחלקים את הבצק לכדורים קטנים במשקל 50 גרם, מקמחים כל כדור בקמח ומניחים בצד.
  5. נותנים לכדורי הבצק לנוח עוד רבע שעה.  כאן המטרה היא לתת לבצק לנוח, כדי שהוא יימתח בקלות בזמן הרידוד ולא יקרע.
  6. מכינים מערוך, קמח לקימוח, מחבת ומלקחיים.
  7. מרדדים כדור בצק לעיגול כמה שיותר יפה, ומניחים על מחבת חמה.
  8. אחרי כ 30 שניות, לפני שיש נקודות שחורות על הפיתה, הופכים אותה. מחכים כ20 שניות נוספות ואז מרימים את הפיתה בעזרת המלקחיים, מזיזים את המחבת מהגז, ומניחים את הפיתה ישירות על האש.

בשלב זה הפיתה בדרך כלל תתנפח, בכל מקרה אחרי 3 שניות מורידים אותה מהאש, מניחים אותה בצד, ומחזירים את המחבת לאש.  ממשיכים בהכנה של שאר הפיתות.

ניתן להקפיא את הפיתות, רק חשוב להפריד עם נייר אפייה ביניהם אחרת ידבקו.

מצרף סרטון בעברית שמראה איך להכין לפי שלבים.  כדאי להשתמש בהוראות ההכנה שלי, רק לצפות בסרטון כדי להבין את הטכניקה של הכנת הצורה של הפיתה ואיך לשים אותה על האש.

https://www.youtube.com/watch?v=Y8H-HXbn5T4

בתאבון!!!

30 כדורי בצק מוכנים לרידוד
אולי יעניין אותך גם…
  • בולונז
    בולונז, פשוט להכנה והולך נפלא לא רק עם פסטה אלא גם בתוך פיתה, צ'אפטי או פיתה דרוזית.להמשך קריאה >>
  • meatריכוך בשר
    ריכוך בשר עודכן בפברואר 2021 החלבון מהחי הוא מזון מחזק אשר משמש אותנו לבניית דם ושרירים.  החלבון גם מסייע להפחית להמשך קריאה >>
  • צלי בקר מבושל עם תפוחי אדמה וחוויאג’
    מעודכן אפריל 2021 את המתכון הזה הכנתי כבר עשרות פעמים וכמעט תמיד הוא יוצא מעולה.הבשר רך מאד, והמנה משביעה וקלה להמשך קריאה >>