קליניקה בגיתה, גליל מערבי, רפואה סינית, תזונה

בדיקות הדם הראו שחסר לכם ברזל, וקיבלתם הנחיה מהרופא או מהמטפל ליטול תוסף ברזל. מבט מהיר על המדף בחנות יגלה מוצרים רבים המבטיחים ברזל בספיגה קלה.

אז איזה תוסף ברזל יתאים לכם?

במאמר הזה אסקור את התוספים הנפוצים, המינון המומלץ ושיקולים נוספים בבחירה של תוסף ברזל.

ברזל ומערכת העיכול

טבליות הברזל שניתנו בעבר גרמו לתסמינים בעיכול כגון עצירות, גזים ונפיחות בבטן. הסיבה לכך היתה שהחיבור של הברזל עם מולקולות אחרות בטבליה היה פחות מוצלח, והביא לכושר ספיגה נמוך ולהפרעות בעיכול.

כיום תוספי הברזל בנויים אחרת, כך שהספיגה שלהם השתפרה, מה שמאפשר נטילה של מינון נמוך יותר, עם פחות תופעות לוואי בעיכול.

כדי לעזור עם המבחר הרב, ריכזתי כאן את תוספי הברזל הנפוצים בישראל נכון להיום.

רובם מגיעים בטבליות והם גם האפשרות הזולה יותר. המוצרים הנוזליים (המסומנים באדום) מתאימים למי שלא רוצה או לא יכול לבלוע טבליות, למי שנטל טבליות ובכל זאת חווה תסמינים בעיכול, ולמי שרוצה לגמרי לשלוט על המינון של הברזל.

ברזל בטבליות ובנוזל

ברזל מסוג ביסגליסנאט

להבנתי הוא התוסף ממקור צמחי הכי קל לעיכול, ונמצא במוצרים הבאים במינון של 15-30 מ”ג ברזל – סולגר (ברזל עדין), אקוסאפ (Iron Max), לייף (Easy Iron), נאוה (ברזל נוזלי), אלטמן (ברזל רך, ברזל פלוס), Now (Iron).

מניסיוני כל אחד מהקטגוריה הזו נותן תוצאות טובות.

ברזל מסוג גלוקונאט

גם הוא נחשב קל לעיכול באופן יחסי, ונמצא במוצרים הבאים במינון נמוך של 5 מ”ג – כמו פלורדיקס ופלורויטל.

בחוסר ברזל מתון אני ממליץ על מינון של כפית פעם ביום, ואילו בחוסר משמעותי על כפית פעמיים ביום. למרות הכמות הנמוכה יחסית של הברזל, גם הוא נותן תוצאות טובות.

ברזל מסוג סולפאט

לא קל לעיכול, אך במינון נמוך כמו במוצר ספאטון (5 מ”ג, מים עם ברזל), הוא לא גורם לתופעות לוואי. אין לי ניסיון טיפולי עם המוצר הזה.

ברזל מסוג פולימאלטוז

כמו בטבליות הנפוצות של “פריפול”; נחשבים קלים יותר לעיכול מהסולפאט עם יעילות דומה. כיוון שזו טבליה מומלצת על ידי קופות החולים היא שכיחה, ובמקרים רבים אין תופעות לוואי. במטופלים עם עיכול רגיש, הייתי ממליץ לנסות סוגים אחרים כמו ביסגליסנאט וגלוקונאט.

שימו לב שתוספי הברזל גורמים לצואה להיות כהה או שחורה. זה תקין, לא להיבהל.

“מזונות על” ירוקים

אלו כוללים: עשב חיטה, עשב שעורה, ספירולינה, כלורלה.

אלו אינם תוספי ברזל אלא מזונות מרוכזים ומזינים, המכילים כמויות קטנות של ברזל. הם מגיעים באבקה, בטבליות או בקפסולות. היתרון במוצרים אלו הוא קלות העיכול שלהם (לרוב) ושניתן להשיג אפקט טיפולי נוסף בהתאם לצורך כגון הורדת החשק למתוק ואיזון הסוכר, הורדת דלקת ועוד. החיסרון הוא המינון הנמוך של הברזל.

אני ממליץ על “מזונות על ירוקים” בשילוב תוסף ברזל כשאני רוצה לתמוך בתנועה של הדם בגוף כמו במצבים דלקתיים. אני ממליץ עליהם ללא תוסף ברזל רק במצבים בהם יש חוסר קל בברזל.

עירוי וזריקה של ברזל

במקרים של חוסר חמור בברזל, רופאים מפנים את המטופלים לקבלת זריקה או עירוי ברזל. היתרון הוא שניתן כך לקבל כמות גדולה מאוד של ברזל, ללא צורך בספיגה דרך מערכת העיכול. החיסרון הוא שמסתובב הרבה ברזל בדם, אשר יכול לגרום לתופעות לוואי כגון קושי בנשימה, פריחות, כאבי ראש ומפרקים, חום והזעות ועוד. מסיבה זו עירוי וזריקה של ברזל משמשים רק במצבי חוסר חמור.

מינון

אני מעדיף לתת תוסף ברזל במינון נמוך יחסית של 15 עד 30 מ”ג ליום, טבליה אחת ביום בבוקר על קיבה ריקה. מי שמרגיש תופעות לוואי בעיכול למרות שהוא נוטל טבליה הנחשבת קלה לעיכול, יכול לנסות מוצר דומה עם מינון נמוך יותר, או לעבור למוצרים נוזליים כמו פלורדיקס ופלורויטל, בהם המינון הוא כפית פעם או פעמיים ביום.

אז למה לא לקחת פשוט כמות גדולה יותר של ברזל אם קיים חוסר?

במינון עודף הברזל מזיק לגוף. בתפישה של הרפואה הסינית עודף ברזל עלול לגרום לזרימה של הדם להיתקע ולגרום לכאב בגוף. תסמינים אלו נגרמים בדרך כלל לאחר עירוי או זריקה של ברזל, או בלקיחת מינון עודף בטבליות. לפי העיקרון הזה, עדיף לתת מינון נמוך יותר של עד 30 מ”ג ביום.

שילוב ברזל עם ויטמינים, מינרלים ותרופות

  • ויטמין C משפר את הספיגה של ברזל ממקור צמחי, לכן כדאי לצרוך תוסף ברזל המכיל גם ויטמין C.
  • סידן מפריע לספיגת הברזל ומומלץ לקחת אותו בהפרש של 4 שעות.  מסיבה זו עדיף לא לקחת מולטי ויטמינים המכילים גם סידן וגם ברזל.
  • אלטרוקסין ויוטירקס – לטיפול בתת פעילות בבלוטת התריס.
    ברזל מפריע לספיגה של התרופה – יש לרווח בין הנטילה של הברזל והתרופה ב4 שעות לפחות.
  • אומפרדקס /  אומפרה  / אומפרידקס  / אומפרדקס Z / לוסק / נקסיום  / – תרופות סותרות חומצה להקלה על צרבת ובחילה.  תרופות אלו מפריעות לספיגת הברזל ולכן במידה ונוטלים אותן בבוקר, יש ליטול את הברזל לאחר כמה שעות, לפני ארוחת צהריים או בין 2-4 שעות לאחר ארוחת צהריים.
  • קפה ותה – בקפה ובתה ישנו חומר בשם Polyphenol הנקשר לברזל ומפריע לספיגה שלו.
    כדאי לחכות כשעה בין נטילת תוסף ברזל לבין שתייה של קפה או תה.

חוסר דם כללי: ברזל, חומצה פולית וויטמין B12

מצב זה אופייני בקרב נשים בהריון, אחרי לידה וכן במצבים נוספים המערבים אנמיה משמעותית. במקרים אלו כדאי ליטול תוסף המכיל ברזל עם חומצה פולית וויטמין B12 וגם ויטמין C. מוצר לדוגמא הוא ברזל קומפלקס של סופהרב.

במקרים רבים של חוסר דם כללי משמעותי, אני מעדיף לתת תוסף כזה. כאשר קיים חוסר משמעותי בוויטמין B12, יש צורך לקחת אותו גם כתוסף בנפרד כיוון שהוא נספג טוב יותר ככדור מציצה מתחת ללשון.

באיזו שעה ביום כדאי לקחת תוסף ברזל?

תוסף ברזל נספג הכי טוב על קיבה ריקה, ועדיף  לכן אלא אם יש צורך לקחת תרופות נוספות (כמו אלטרוקסין או יוטירקס) קחו אותו ישר על הבוקר כשעה לפני האוכל ועל קיבה ריקה.  במידה ואתם צריכים לקחת את הכדור בהמשך היום – קחו אותו שעתיים אחרי ארוחת בוקר/צהריים.

במידה ואתם חווים כאב או אי נוחות בעיכול (צרבת, בחילה, כאבי בטן וגזים) לאחר נטילת הכדור – אפשר לנסות לקחת את הכדור מייד אחרי ארוחת בוקר/צהריים.  פעולה זו עלולה להפריע מעט לספיגת הברזל, אך להקל על תופעות הלוואי במידה ומתעוררות.

לכמה זמן כדאי לקחת תוסף ברזל?

מניסיוני כדאי לתת מינון של עד 30 מ”ג ביום לתקופה של שבועיים עד חודש. לאחר מכן אני בודק את מצב הגוף.  אם חל שיפור כלשהו, אני מעדיף לתת למטופל הפסקה של כמה ימים לפני המשך הלקיחה.

לנשים עם נטייה כרונית לחוסר בברזל, בייחוד עם דימום וויסתי כבד, אני ממליץ להתחיל לקחת מהיום הראשון של המחזור ועד כמה ימים אחרי סיום הדימום, ואז להפסיק את הנטילה עד למחזור הבא.

לסיכום

זכרו כי תוסף הוא תרופה לכל דבר, והוא עוזר רק כאשר הוא מתאים בסוג, במינון ובעיתוי המתאים עבורכם. בכל מקרה כדאי תמיד להתייעץ עם איש מקצוע שמכיר את התחום כמו רופא, רוקח או מטפל מנוסה.

מקווה שהמידע הזה יסייע לכם,
לבריאות!


למי שמתעניין, מאמר טוב באנגלית שכתבה מעצבת גרפית שחקרה את הנושא לעומק. המידע מאוייר ביופי רב, נגיש וקל לקריאה כאן

  • אין באמור לעיל כדי להוות המלצה אישית ו/או ייעוץ רפואי או תחליף לייעוץ רפואי, האמור לעיל אינו אלא המלצה גנרית בלבד.
  • נוטלי תרופות ו/או הסובלים ממחלות כרוניות כלשהן ו/או רגישויות ו/או אלרגיות למזון – יש להיוועץ ברופא המטפל בטרם השימוש בהמלצה.

המקור לתמונה  – StockSnapPixabay

אולי יעניין אותך גם…
  • אנמיה מחוסר ברזל
    (מאמר 1 מתוך 3 בסידרה על אנמיה) הידע בחלק זה הוא ידע מהרפואה המערבית, וחלקו שונה ואף סותר את ההיגיון של הרפואה הסינית. להמשך קריאה >>
  • אנמיה מחוסר ב חומצה פולית
    (מאמר 2 מתוך 3 בסידרה על אנמיה) החומצה הפולית נקראת גם ויטמין B9, והיא שייכת לקבוצת ויטמיני B.בטבע היא קיימת בצורה להמשך קריאה >>
  • אנמיה מחוסר ב ויטמין B12
    במאמר יש מידע מקיף על ויטמין B12, כולל גורמים לחוסר, קבוצות סיכון ודרכי האבחון והטיפול על פי הניסיון הקליני שלי כמטפל ברפואה סינית מעל ל 10 שנים.להמשך קריאה >>