גברים וטיפול תזונתי

אני מרכיב תפריטים מעל 10 שנים, ובמהלך הזמן שמתי לב לתופעה מעניינת. רוב הנשים שבאו אליי לטיפול העידו שהיו בעבר במסגרת כלשהי של טיפול תזונתי, בין אם זה דרך אנשי מקצוע (תזונאי, נטורופט) או על ידי ניסוי של כל מיני דיאטות ושיטות תזונה למיניהן.

כאשר גברים מגיעים לטיפול לעומת זאת, אני בדרך כלל הסמכות התזונתית הראשונה שהם אי פעם פגשו

ברוב המקרים הגברים מרגישים שהכריחו אותם להגיע כמעט בעל כורחם, כי האישה / בת הזוג / בן הזוג / האימא או מטפל אחר שכנעו אותם.

הם מגיעים כיוון שהם חייבים לבצע איזה שינוי תזונתי כי הם חלו במחלה, עלו או ירדו במשקל או שהם ממש סובלים ממערכת העיכול. רבים מהם טרום סוכרתיים או שרק עכשיו גילו שהכולסטרול גבוה מדי, והרופא המליץ שיתחילו לקחת כדורים להורדת המדדים.

רוב הגברים צריכים לחטוף בומבה רצינית כדי שיבינו שהגיע הזמן להגיע לטיפול, ויש לכך כמה סיבות:

הם רגילים לסחוב כאב ואי נוחות ולהסתדר לבד, ומקסימום ילכו לרופא לקחת כדור. הם לא מאמינים שטיפול בתזונה יכול להשפיע על המצב (בייחוד אם הרופא לא הצליח לעזור).

הם לא רוצים שייגעו להם באוכל, ובטח שלא להתחיל לאכול אוכל טבעוני, רק נבטים ואוכל של חנויות טבע. הם לא מעוניינים בעוד “בוס” שיגיד להם מה לעשות; ולא חסרות סיבות למה לא לבוא לטיפול.

ובכל זאת הרוב המוחלט של הגברים שבאו אליי לטיפול בתזונה, אומרים לי בסוף הטיפול הראשון:

“חשבתי שיהיה ממש גרוע, והתפריט שנתת נשמע לי דווקא טעים. אתה בטוח שזה יעזור לבעיה שבגללה באתי?”

“הייתי בטוח שתוריד לי את הקפה, הסטייקים והחריף”.

“האמת שאם הייתי יודע שזה התפריט שתיתן לי הייתי בא מזמן”.

אלו הדברים החשובים שקורים בטיפול בתזונה לגברים אצלי בקליניקה:

הרגעה

פעמים רבות גברים מגיעים אחרי שיחה בה הרופא המליץ להם להתחיל עם תרופה להורדת סוכר או כולסטרול; או שגילו להם חיידק בקיבה בשם הליקובקטר פילורי; או שהם חייבים לרדת במשקל. בקיצור באים מבוהלים.

בטיפול אני אומר להם באופן ישיר האם המצב הוא בר-טיפול, ומה עליהם לעשות כדי לשפר את המצב ולהעלות את הסיכוי להחלמה. במצבים רבים כמו סוכרת או כולסטרול גבוליים המצב הפיך, ואפשר בעזרת טיפול בתזונה לייתר את הצורך בכדור (כמובן, כל מקרה לגופו).

בדיקת מציאות

ברור שיש חלק כזה גם בטיפול. כשאנו עוברים על התפריט שהיה עד היום, אני עוזר למטופל לזהות את המצבים בהם הוא אוכל באופן שמזיק לו. אנחנו מדברים על ההשפעה של התפריט על מצבו הרפואי: בין אם זה במישור הפיזי (כאב ואי נוחות), ובין אם זה במישור הנפשי (חרדה ודאגה, כעס והתפרצויות, חוסר מוטיבציה ועוד).

אומנם זה לא טיפול פסיכולוגי, אבל כאשר מגיעים לטיפול תזונתי ועולים בתשאול גם תסמינים נפשיים, חשוב לדעת שתזונה יכולה להקל מאוד על מצבים אלו.

מטרות ברורות

אחרי שאני שומע את סיפור המקרה, רואה את בדיקות הדם ומאבחן לפי שיטות האבחון ברפואה הסינית, אנו מחליטים יחד על תוכנית פעולה עם מטרה ברורה: לרדת במשקל, להפחית משמעותית בכאבי הבטן והצרבות ועוד.

בצורה כזו, בפעם הבאה שאנו נפגשים, נוכל לראות באופן ברור האם היה שיפור ואיך הוא בא לידי ביטוי: האם המשקל ירד? האם היה פחות חשק למתוק? האם היו פחות צרבות?

אם אחת המטרות היא הורדה של הסוכר או מדדי הכולסטרול, אנחנו מחליטים על זמן בו כדאי לבצע שוב בדיקת דם כדי לראות את ההשפעה של התפריט.

אוכל טעים ומעורר תיאבון

החסם מספר אחד של רוב הגברים מלהגיע לטיפול בתזונה, הוא שיתנו להם אוכל של ציפורים, אוכל “בריא” ולא טעים, או בקיצור אוכל של חנויות טבע.

אני לא מטפל מהסוג הזה. אחת המטרות העיקריות שלי כשאני נותן תפריט, הוא שיהיה טעים ומעורר תיאבון, וגם מחובר לטעמים שהמטופל מכיר ואוהב מהבית. אני לא ממליץ על אוכל “לא טעים”, רק כי הוא “בריא”.

תפריט ברור

המטרה שלי היא לתת למטופל תפריט הכי קל ליישום. כבר בפגישה הראשונה המטופל יוצא עם הנחיות ברורות, מה עליו לאכול בכל ארוחה ובכל ארוחת ביניים. התפריט כמובן מותאם ללוח הזמנים והעבודה של המטופל.

לדוגמא אם המטופל מבלה זמן רב בנסיעות, במשרד, בשטח או בפגישות; אם הוא יודע להכין אוכל לבד, או שיש מישהו שיכין לו אוכל, או שהוא מסתמך על מסעדות – התפריט שהוא מקבל מותאם לצרכיו ולאורח החיים שלו.

האם מדובר על פגישה אחת או יותר?

טיפול שלם בתזונה דורש סך הכל שני מפגשים.

בפגישה הראשונה (שעה וחצי) אני מאבחן את המצב של המטופל, ואחרי שאנחנו מדברים על הרעיון הטיפולי, אנחנו כותבים יחד תפריט.  מהטיפול הראשון יוצאים עם תפריט שלם.

אחרי שבועיים נפגשים שוב (טיפול של שעה) כדי לפתור תקלות וקשיים שעלו עם התפריט, ולהתאים אותו טוב יותר לסדר היום וליכולות הבישול או הקנייה של המטופל. בדרך כלל בפגישה הזו יש כבר שינויים משמעותיים מבחינת התסמינים איתם המטופלים מגיעים, כולל שינוי ביציאות, בתחושה בבטן ואחרי הארוחות, יותר כוח, שינה טובה יותר ועוד.

בשלב זה המטופל מקבל תפריט ברור ומעודכן להמשך הדרך.

ברוב המקרים כאן הטיפול מסתיים.
במידה ויש צורך רפואי, אנו מוסיפים טיפול בדיקור או צמחי מרפא.

אם אתם יודעים שהגיע כבר הזמן לשנות את התפריט – דברו איתי!

אולי יעניין אותך גם…
תגובות בפייסבוק: