B12

(מאמר 3 מתוך 3 בסידרה על אנמיה)

בקליניקה אני פוגש מטופלים רבים עם ערכים נמוכים של ויטמין B12, וחלקם כלל לא מודע לכך. הדבר נפוץ בעיקר בקרב הצמחונים והטבעונים בהם טיפלתי, אך גם לצרכני בשר לא מעטים יש מחסור.

במאמר הזה ריכזתי עבורכם את התשובות לשאלות שעלו במשך השנים ממטופלים ובעיקר את מה שלמדתי מהנסיון הקליני.

אז מה במאמר?

התחילו כאן למידע מקיף על הB12
מקורות ל B12 – כולל מידע על הספיגה והגורמים המפריעים לה
למי יש נטייה לסבול ממחסור בB12?
תסמינים של מחסור בB12 – כולל אבחון, סוגי הבדיקות והסבר על התוצאות

למי שרוצה רק את התכלס מכאן
הטיפול במחסור בB12
איזה תוסף כדאי לי לקחת?  מאיזה סוג?  נוזל או כדור?
הנחיות כלליות לתזונה עשירה בB12

בואו נתחיל…
ויטמין B12 שייך לקבוצת ויטמיני B והוא הגדול והמורכב מביניהם.  B12 משתתף בתהליכים רבים בגוף הכוללים ייצור אנרגיה, חילוף חומרים של שומנים, פעילות תקינה של הורמונים, מערכת העצבים והמוח, סילוק רעלים ויצירת DNA.
במאמר הזה נתמקד בשני התפקודים האחרונים – יצירת DNA – הכולל בנייה של תאים חדשים וביניהם תאי דם אדומים.

תאי הדם האדומים עצמם אינם מכילים ויטמין B12, אך הם זקוקים לו כדי להתפתח באופן תקין.
גוף האדם לא יכול לייצר B12 לשימוש עצמי ולכן עלינו לקבל את הויטמין מהמזון.

מהם המקורות של ויטמין הB12?

ויטמין הB12 מיוצר על ידי חיידקים החיים באדמה.  בעלי חיים צמחוניים אוכלים את הצומח יחד עם חלקיקי אדמה וחיידקים, החיידקים מתיישבים במעיים שלהם, מתרבים ומייצרים B12.  חלק מהויטמין משמש את בעלי החיים לצורכי גופם, חלק נאגר בכבד וחלק מופרש בצואה.
לעומתן חיות טורפות מקבלות את הויטמין מבשר הטרף.

גם באנשים עם מעי גס תקין ובריא ישנם חיידקים היושבים במעי הגס ומייצרים B12.  הויטמין איננו נספג בגופנו וכולו מופרש בצואה, ולכן אנו זקוקים לויטמין ממקור חיצוני.
הריכוז הגבוה ביותר של הויטמין נמצא במזון מהחי ובייחוד באברי הפנים (בעיקר בכבד, וגם בלב, כליות וכו’) לאחר מכן בשרירים, בשומן ולבסוף בחלב ובביצים.

המקור התזונתי העשיר ביותר בויטמין B12  הוא בשר מאיברים פנימיים מחיות מעלות גירה כמו פרה וכבש, לאחר מכן מפירות ים כמו אוייסטר, מולים, לאחר מכן דגים כמו הרינג, מקרל, סרדינים, אנשובי וגם סלמון וטונה.  גבינות ומוצרים חלב מכילים יחסית מעט B12.

ומה לגבי מקורות צמחיים?  קשה לקבל  B12 ממקור צמחי, ומנסיוני אי אפשר לקבל ממנו כמות מספקת כדי להסתמך רק עליו לצורכי הגוף.
ניתן לקבל B12 צמחי משמרי בירה וטמפה (פולי סויה מותססים) אך חשוב לבדוק ברכיבים התזונתיים של המוצר שהוא באמת מכיל B12 (בחלק מהמוצרים אין).  באופן טבעי אין במוצרים אלו B12, אך מוסיפים להם אותו על ידי גידול המוצר על מצע המכיל את הויטמין או על ידי “הדבקה” של המוצר בחיידקים המייצרים B12.
יש גם מזון מעובד כמו דגני בוקר, המכיל תוספת של B12, אך אני לא ממליץ לאכול את המזונות הללו בכל מקרה.

כמה מילים לגבי אצות אצות מים מלוחים כמו נורי, ואקמה וקומבו, ואצות אגם ספירולינה, כלורלה ואצה כחולה ירוקה.  בעבר נטען כי הן מכילות B12, אך כיום עם בדיקות מעבדה חדשות יותר כנראה שהויטמין הקיים ברוב האצות איננו זמין לגופנו.  יוצאים מהכלל הם כלורלה (שניתן לקחת באבקה או בכדורים) ואצות נורי.
האם המידע הזה נכון?  אני לא יודע.  יחד עם זאת מעולם לא ראיתי בדיקות דם של מטופלים טבעוניים שאוכלים הרבה אצות או שמרי בירה שרמת הויטמין בגופם תקינה ללא נטילת B12 באופן קבוע בנוסף לכך.

למידע מקיף יותר על מקורות לB12 גשו לסוף המאמר.

לכמה B12 אנו זקוקים בכל יום?

אנו זקוקים לכמות קטנה של ויטמין B12 בכל יום.  שימו לב שרק כמות קטנה מהויטמין נספגת בסופו של דבר, ולכן עלינו לאכול הרבה יותר מהכמות הנדרשת היומית. כמה?  הדבר תלוי ביכולת הספיגה שלנו וגם בצורכי הגוף.  בנוסף כאשר אנו נמצאים במתח נפשי או פיזי מתמשך, הגוף דורש יותר B12.

מצרף כאן את ההמלצה לדרישות הגוף לויטמין B12 על פי משרד הבריאות האמריקאי. 

כדאי לדעת שיש מחקרים מהשנים האחרונות שמראים שהגוף צריך לפחות פי 3-4 יותר מאשר בטבלה:

בגילאים 0-3     –    0.4-0.9 מק”ג ביום

בגילאים 4-13   –   1.2-1.8 מק”ג ביום

גברים מגיל 14   –    2.4 מק”ג ביום

נשים מגיל 14    –  2.4 מק”ג ביום.
                         בהנקה 2.6 מק”ג ביום, ובהריון 2.8 מק”ג ביום. 

איך הB12  נספג?

ישנה שרשרת של תהליכים המובילים לספיגה תקינה של הויטמין.   לצורך ההסבר קיצרתי את התהליך המייגע לנקודות עיקריות:

הקיבה – המזון מגיע לקיבה, ובעזרת חומצת הקיבה והאנזים פפסין, המזון מפורק והB12 משתחרר ונקשר לחלבון ומועבר למעי הדק.

המעי הדק – כאן אנזימים מהלבלב מפרקים את הקשר בין החלבון לויטמין ומחברים אותו לחלבון אחר בשם Intrinsic Factor  או IF אשר מיוצר בקיבה. ה IF מביא את הB12 לאתר הספיגה שלו בתאי המעי הדק ובסופו של תהליך הוא נספג אל תוך מחזור הדם.

הגורמים המפריעים לספיגת הB12

קיבה – כריתת קיבה או ניתוחים בקיבה, הפרעה בייצור חומצה או אנזימי עיכול של הקיבה, או בייצור החלבונים הנקשרים אל הויטמין.  ישנה גם מחלה אוטואימונית בשם “אנמיה ממארת” בה מערכת החיסון תוקפת את חלבוני הIF ולא מאפשרים את הספיגה של הB12.

נטילה של תרופות להורדת רמת חומציות בקיבה מפריעה לספיגה של הויטמין (גסטרו, לוסק, אומפרדקס), כמו גם כל מחלה בקיבה.

מעי דקמחלות מעי דלקתיות, מעי דולף, צליאק, התרבות חיידקים או קנדידה במעי הדק, כריתת חלק מהמעי, חוסר משמעותי בסידן (הסידן משתתף בספיגה של הויטמין במעי הדק).

לבלב – כל הפרעה בתפקוד הלבלב שגורמת לחוסר באנזימי לבלב החשובים לספיגת הויטמין.

מחלות בכבד ובכליות

תרופות נוספות המפריעות לספיגה הן: מטמורפין לטיפול בסוכרת (גלוקומין, גלוקופאז’, מטמורפין טבע).  אנטיביוטיקה בשם כלורמפניקול (סינטומיצין, תרוצידין ותראולון) וקולכיצין לטיפול בגאוט ובדלקת מיפרקים.   גלולות למניעת הריון – עלולות להפחית את רמת הB12 הזמין בגוף (יש מחקרים סותרים), בנוסף צריכה מרובה של אלכוהול וסמים פוגעת בספיגה של הB12.

לרשימה מלאה של תרופות המפריעות לספיגת הB12 כאן

הסיבה המרכזית בקליניקה שלי למחסור ב B12 היא אכילה מועטה מידי של מזון עשיר בויטמין.  הדבר נפוץ במיוחד אצל צמחונים וטבעונים, אשר ברוב המוחלט של המקרים שראיתי היו במחסור של ויטמין B12 ולרוב גם במחסור של ברזל.  לכן בכל תפריט שאני מרכיב עם המטופלים אני מוודא שיש בו מספיק B12, ומייעץ להוסיף תוסף מתאים על פי הצורך.

מאגרי הB12 בגוף

לאחר שהגוף סופג את הויטמין הוא שומר חלק ממנו לשעת הצורך, בעיקר בכבד.  מבוגרים אשר אינם אוכלים מספיק B12 או שיש להם בעיות ספיגה יכולים לחיות בין 2-8 שנים מהמאגרים בכבד לפני שגוף מתחיל להראות סימני מצוקה.  ילדים קטנים עם מחסור בצריכה או בספיגה של הויטמין יפתחו חסר בB12 במהירות כיוון שאין להם מאגרים זמינים.  גם אצל אנשים עם תזונה דלת B12 לאורך שנים (בעיקר צמחונים וטבעונים) המאגרים בדרך כלל מדולדלים.

הקבוצות אשר סובלות במיוחד ממחסור בB12 על פי נסיוני הם:

צמחונים וטבעונים – למרות שרוב הצמחונים והטבעונים מודעים לסכנה שבמחסור בB12, רבים אינם נוטלים תוסף על בסיס קבוע, עם הפסקות במידת הצורך ואינם מקפידים על אכילה של מספיק מזון עשיר בB12.  הדבר מסוכן במיוחד בנשים אחרי לידה, ובאלו המאבדות דם רב במחזור החודשי וכן בילדים אשר גדלים בלי מקורות של B12 בתפריט שלהם.

נשים – נשים רבות שאוכלות מזון מהחי, אינם מזינות עצמן מספיק במזונות עשירים בB12, ורבות מעדיפות לאכול עוף המכיל מעט B12 במקום בקר.  נשים עם נטייה לאנמיה או אלו הסובלות מתסמינים של חולשה, עייפות וחיוורון – כדאי להן לוודא שיש להן מספיק B12 בתפריט וכמובן לבדוק את רמתו בדם אחת לשנה.

ילדים – זקוקים להרבה B12 כדי לגדול ולהתפתח.  חשוב לתת להם מזון עשיר שיעזור להם לגדול ולפתח את הגוף והמוח.  כדאי לשים לב שיש מספיק B12 במיוחד בילדים חיוורים אשר חולים הרבה, ואלו הסובלים מהפרעות קשב וריכוז.

מבוגרים מעל גיל 70 – בגיל המבוגר התפקוד של הקיבה והמעיים נחלש, והספיגה של הויטמין נפגעת.  פעמים רבות התרופות אותם הם נוטלים (נוגדי חומצה לקיבה, תרופות לסוכרת) מפריעות עוד יותר לספיגה.  אחת הסיבות השכיחות לירידה בתפקוד הקוגניטיבי והופעה של תסמינים במערכת העצבים כמו עקצוצים ונימול בגפיים היא פשוט מחסור בB12.

ספורטאים – אלו העוסקים בספורט אינטנסיבי ואתגרי מודעים לרוב לחשיבות התפריט על הביצועים שלהם.  כאשר הם מאמצים את גופם באופן קיצוני, הצורך לB12 עולה במידה רבה.  חשוב להקפיד על צריכה של חלבון איכותי עשיר בB12 באופן ספציפי (ולא רק בברזל או למדוד גרמים של חלבון באופן כללי) ולבדוק את מצב הויטמין כדי לוודא שאין מחסור.

סובלים או מחלימים ממחלות כרוניות – הגוף דורש יותר B12 כשהוא במאמץ, ובמיוחד כאשר הספיגה לקוייה כמו במצבים בהם ישנה מחלה בדרכי העיכול, בעת נטילה של תרופה חזקה כמו כימותרפיה או טיפול ביולוגי.  חשוב לטפל במקביל גם בשיפור הספיגה וגם בהוספה של מזון קל לעיכול ועשיר בB12 (בייחוד בשר בקר מבושל הייטב).  בנוסף כדאי לעקוב בבדיקה אחר מצב הויטמין וליטול תוסף בעת הצורך.

תסמינים של מחסור בויטמין B12

הסימנים האופייניים של חוסר בויטמין B12 הם של חוסר דם כמו באנמיה מחוסר בברזל או בחומצה פולית הכוללים:

חיוורון, עייפות, רגישות לקור, דכדוך, דיכאון וחרדה, דופק מהיר וקוצר נשימה ועוד (לרשימה המפורטת לתסמינים מחוסר ברזל כאן)

בנוסף ישנם תסמינים הקשורים במערכת העצבים כמו קושי בשמירה על שיווי משקל, עקצוצים בקצות האצבעות ובעור, בילבול, דמציה, כושר ריכוז לקוי, כאבי בחלל הפה והלשון.

אצל ילדים מחסור בויטמין מתבטא בעיכוב התפתחותי ובהפרעות בתנועה.

אבחון מצב הB12 בגוף

ניתן לבדוק את מצב הB12 על ידי בבדיקת דם פשוטה בקופת החולים.  מדדים אחרים כמו ברזל, פריטין, חומצה פולית או המוגלובין יכולים להיות תקינים גם כאשר הויטמין נמוך, ולכן חשוב לוודא שברשימת הבדיקות שלכם מופיעה גם בדיקה ספציפית לויטמין B12.

כדאי לדעת שהבדיקה הזו לא מאד מדוייקת –  הבדיקה מגלה את רמת הויטמין בדם, אשר כולל גם את הויטמין הזמין לגוף וגם את זה אשר איננו זמין.
המשמעות היא שהבדיקה מגלה בעיקר חוסרים משמעותיים של B12, ובמצבי ביניים של חוסר קל, הבדיקה לא משקפת תמיד את המצב האמיתי של מחסור בB12 זמין.
ישנה בדיקת שתן הנחשבת אמינה יותר בשם MMA, אשר מודדת את מצב הB12  ה”אמיתי” הזמין לגוף והיא יכולה לגלות גם מצבי חוסר קלים יותר.  כיום בדיקה זו זמינה רק דרך מעבדות פרטיות והיא עולה כמה מאות שקלים.

יחד עם זאת בטיפול בקליניקה שלי הבדיקה ה”רגילה” מספקת כיוון שיש לי מדדים נוספים אותם אני מצליב יחד עם בדיקות הדם הכוללים: אבחנת דופק, אבחנת לשון, אבחנת פנים וסיפור המקרה.  לאחר מכן אני יכול לדעת אם כדאי לתסף את הויטמין או לא.

חוץ מבדיקה ספציפית של הויטמין, בדרך כלל גם בודקים את גודל כדוריות הדם.  במחסור B12 הגודל של כדוריות הדם האדומות גדול במיוחד ומעיד על פגם בייצור הנובע מחוסר בויטמין.  זו עוד אינדיקציה לחוסר בB12.

לפני הבדיקה חשוב לזכור – לא לקחת תוספים המכילים B12 למשך 10 ימים לפני שמבצעים בדיקת דם, אחרת התוצאה תהייה לא אמינה.

תוצאות בדיקת הדם “הרגילה” למדד הB12 (מקור):

מדדים תקינים הם בין הערכים 200-825 פיקוגרם למיליליטר

ובמבוגרים מעל גיל 70 המדדים התקינים הם 110-770 פיקוגרם למיליליטר

מנסיוני בקליניקה, המדדים מתחת ל300 (גם אצל מבוגרים מעל גיל 70) מצביעים על נטייה לחוסר B12 ופעמים רבות אני אמליץ לקחת תוסף כבר בשלב זה.  תוצאות מתחת ל200 הם כבר מצב של חוסר חמור הדורש טיפול דחוף עוד יותר.

תוצאות גבוהות של B12  מראות ברוב המקרים על בדיקה לא תקינה, או שהמטופל נטל כדור B12 סמוך למועד הבדיקה.  במקרים נדירים יותר מדובר במחלות כרוניות המערבות את הכליות, הכבד, הדם וגידולים שונים.

הטיפול במחסור בויטמין B12

ברוב המיקרים הטיפול המהיר והיעיל ביותר הוא בנטילה של כדור מציצה או נוזל מתחת ללשון, מידי יום לתקופה של כמה שבועות.  במצבים של חוסר חמור הרופא ימליץ על זריקת B12.
שני הטיפולים יעילים כיוון שהם עוקפים את מנגנון הספיגה של מערכת העיכול.  הכדור או הנוזל נספגים דרך הורידים שמתחת ללשון ישר אל תוך מחזור הדם, והזריקה נכנסת לשריר ומשם נספגת למחזור הדם.

שאלה: שמעתי שיש כמה סוגים של ויטמין B12 שאפשר לקנות.  על איזה אתה ממליץ?

יש שני סוגים נפוצים של B12 שניתן לרכוש כיום בכל בית טבע או בית מרקחת.  איך יודעים איזה תוסף זה?
ברכיבים כתוב ציאנו-קובלמין cyanocobalamin או מתיל קובלמין methylcobalamin

התוסף הנפוץ ביותר מכיל ציאניד – ציאנו-קובלמין.  למרות השם המפחיד, מנסיוני הוא עובד ומצליח להעלות את מדדי הB12.  המתנגדים לתוסף הזה מסבירים שהגוף צריך לסלק את -הציאניד ולהשקיע אנרגיה נוספת כדי להפוך את הציאנו-קובלמין למתיל-קובלמין, וטוענים כי כדאי להמנע מהתוסף הזה במקרה של מחלות בכליות או בכבד.

ניתן גם לרכוש את התוסף מתיל-קובלמין, ולחסוך לגוף את פינוי הציאניד ואת השקעת האנרגיה הנוספת להפוך את הB12 לצורתו הפעילה.  אפשר לקנות אותו בנוזל (אקוסאפ, נאוה) או בכדורים (זול יותר, אפשר בחנויות טבע או דרך Iherb.com  כאן).
איזה כדאי? לדעתי עדיף המתיל קובלמין.  כיום קופות החולים אינן מציעות אותו כתרופת מרשם שלהם, וצריך לקנות אותו באופן פרטי.

כמה ליטול וכמה זמן?  1000 מק”ג ביום לתקופה של כמה שבועות.  לאחר מכן אפשר לקחת פעם בכמה ימים או על פי הצורך העולה בטיפול.  ככלל אני לא נוהג לתת תוספים לתקופות ממושכות, אך הכל תלוי במצב הרפואי הספציפי.

כדור מציצה או נוזל?  מנסיוני שניהם נספגים הייטב.  הייתרון היחיד של הנוזל הוא שאפשר לשחק עם המינון, אם מחליטים לקחת פחות מ1000 מק”ג.

דבר אחרון לגבי התוסף: בגלל הקשר ההדוק בין הפעילות של ויטמין B12  וחומצה פולית בגופנו, לקיחה של חומצה פולית במקרה של חסר ויטמין B12 עלולה להקל על התסמינים אך להחריף את החסר בB12, ולכן חשוב לקחת את התוסף הנכון.

נטילה של תוסף היא רק השלב הראשון בריפוי

כדי לטפל באמת בחוסר של ויטמין B12 צריך להתייחס לגורמים שהביאו לחוסר.
ברוב המקרים מדובר על צריכה לא מספקת של מזון המכיל B12, בייחוד חלבון מהחי.  במקביל חשוב לוודא שמערכת העיכול עובדת כהלכה ומצליחה לספוג את הויטמין מהמזון.

הנחיות כלליות למי שרוצה להתחיל להוסיף מזון עשיר בB12:

  • כדאי לאכול לפחות 5 פעמים בשבוע מנת בשר בקר או דג עשיר בB12 בארוחת צהריים.  לרוב 150 עד 200 גרם זו מנה משביעה המספקת את צורכי הגוף.  אפשר לאכול מידי פעם כבד או לבבות עוף.
  • להוסיף לתפריט דגים בארוחת בוקר או צהריים כמו הרינג, סרדינים וטונה.  למי שאינו אוכל מהחי כדאי לאכול אצות כמו נורי וואקמה, שמרי בירה וטמפה.  חשוב לוודא שאכן יש בהם B12.

יש לכם שאלות נוספות?  דברו איתי בטופס צור קשר כאן למטה, או התקשרו אליי לנייד ב 0503045430

 

מקורות מידע נוספים:

https://www.b12-vitamin.com – אתר עם המון מידע על הויטמין
מקורות לB12 מהאתר הדיאטנים של קנדה

Healing with Whole Foods, 3rd Edition by Paul Pichford – עמוד 168, מידע על מקורות לB12.  ספר מעולה המכיל מידע רק בנושא תזונה טבעית.

תמונה – Photo by Matthieu Joannon on Unsplash

*** המידע בדף זה הוא בגדר המלצה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי

אולי יעניין אותך גם…
  • אנמיה מחוסר ב חומצה פולית
    (מאמר 2 מתוך 3 בסידרה על אנמיה) החומצה הפולית נקראת גם ויטמין B9, והיא שייכת לקבוצת ויטמיני B.בטבע היא קיימת בצורה להמשך קריאה >>
  • המדריך – איך לבחור תוסף ברזל?
    בדיקות הדם הראו שחסר לכם ברזל, וקיבלתם הנחיה מהרופא או מהמטפל ליטול תוסף ברזל. מבט מהיר על המדף בחנות יגלה מוצרים רבים להמשך קריאה >>
  • אנמיה מחוסר ברזל
    (מאמר 1 מתוך 3 בסידרה על אנמיה) הידע בחלק זה הוא ידע מהרפואה המערבית, וחלקו שונה ואף סותר את ההיגיון של הרפואה הסינית. להמשך קריאה >>