הגענו לתקופה משונה בה רבים נמצאים בבית הרבה יותר זמן ממה שהיו רוצים. כל אחד מאיתנו מגיב אחרת לחוסר הודאות לגבי הבריאות, העבודה, הלימודים, הילדים, וסדר העדיפויות בכלל…

הכל קיבל סיבוב שרובנו לא צפה מראש.
לא ככה תכננו לבלות את אביב 2020.

בשפה של הרפואה הסינית, יסוד “האדמה” שלנו קיבל מכה

אנשים בעלי “אדמה חזקה”, יכולים לקום על הרגליים מהר, לייצב ולהתאים את עצמם לשינויים. לעומתם, אלו עם יסוד “אדמה” חלש יתקשו להתאושש, וירגישו כאילו שמטו מתחתיהם את השטיח עם תסמינים כגון עייפות וחולשה בגפיים, מחשבה לא מסודרת עם תחושת “ערפל” בראש וכן חרדה ודאגה.

יסוד האדמה על פי הרפואה הסינית מייצג את מערכת העיכול

אם יסוד אדמה שלכם חזק – התאבון, תחושת הרעב והשובע, תהליכי העיכול, הספיגה וההפרשה יעבדו כמו שצריך. אם אתם כאלו, יש לכם מזל!

אך כיום רוב האנשים (בלי קשר לקורונה) סובלים מיסוד אדמה חלש, ולכן מערכת העיכול שלהם מגיבה לשינוי עם שלשול, עצירות, צרבת, בחילה, הליקובקטור פילורי, תסמינים של בקע סרעפתי, חוסר איזון סוכר, התגברות הדחף למתוק והחמרה של מחלות כרוניות בעיכול כמו תסמונת המעי הרגיז, קוליטיס כיבית וקרוהן.  

יסוד האדמה מייצג את היכולת שלנו להפיק כוח מהמזון – כאשר הוא חלש נרגיש חולשה ועייפות פיזית, מנטלית ורגשית. גם מערכת החיסון שלנו תלויה ביסוד אדמה חזק כדי לתפקד… ואנחנו רוצים מערכת חיסון חזקה כאן ועכשיו.

נסו לזהות את עצמכם: איך התזונה שלכם בזמן הקורונה?

התיאבון נפתח – פתאום אתם מחפשים אוכל כל הזמן. קונים המון מזון ‘שלא יחסר’ וממלאים את המקרר. גם הדחף למתוק מתגבר, ואתם מתחילים לחשוש שתעלו במשקל. מערכת העיכול מגיבה עם גזים ונפיחות בבטן, ויכול להיות שהיציאות משתנות ואתם סובלים מעצירות או שלשולים.

התיאבון נסגר – אתם יודעים שאתם אמורים להיות רעבים, אבל אין לכם תאבון. כלום לא טעים ואתם לא יודעים מה לאכול. ברור שמצב זה גם משפיע על רמת האנרגיה ועל מצב הרוח שלכם, ואתם נהיים עייפים ועצבניים.

התיאבון בסדר, אבל אין סדר – זה לא שאתם לא רעבים, או שהאוכל לא טעים. פשוט הסדר נעלם. אם קודם הייתם אוכלים כל יום ארוחת בוקר בשעה 9, עכשיו אתם מוצאים את עצמכם אוכלים רק ב-11 בבוקר. אתם כבר לא אוכלים שלוש ארוחות ביום, ואולי אתם אוכלים ארוחה אחת ארוכה ומתמשכת לאורך היום.

הסובלים מבעיות כרוניות במערכת העיכול – מצבים כמו מעי רגיז, קרוהן, קוליטיס כיבית, הליקובקטר פילורי או בקע סרעפתי עם צרבת או בחילה, עצירות ושלשולים. כל מצב רפואי המערב את מערכת העיכול, קשור בחוסר איזון כלשהו של יסוד האדמה; לכן כאשר יסוד זה מתערער, התסמינים מחריפים.

לא בטוחים מה מתאים? קבלו טיפול תזונתי (גם מרחוק) בהתאמה אישית מלאה >

אז מה לעשות?

קודם כל צריך להכיר בבעיה האמיתית – הפכו לכם את האדמה, ואתם עוד מחפשים קרקע יציבה.
בשפה פשוטה – אתם צריכים לייצר לעצמכם שגרה בריאה כדי לסייע לכם לחזור לסדר ולפרופורציות הנכונות. לא משנה איזה וירוס יבוא; תזונה בזמן הקורונה צריכה לעזור לכם להיות בריאים, חזקים, מפוקסים ומתפקדים.

על השגרה הבריאה שלכם לכלול תפריט המתאים לכם, ולהורים שבינינו – תפריט המתאים לילדים שלכם (על כך במאמר הבא).

ברור שאני לא יכול לתת פתרון לכל אחד במאמר הזה, אבל הנה כמה טיפים להתנעת הדרך:

התיאבון נפתח – אם תבחנו את האוכל שאתם אוכלים עכשיו, תגלו שאתם אולי אוכלים הרבה פעמים, אבל אתם לא באמת שבעים. נסו לאכול 3 ארוחות מלאות ומשביעות במשך היום. שימו לב שיש לכם מספיק חלבון איכותי בתפריט, בייחוד בארוחת הצהריים.

לדוגמא: בשר בקר מבושל היטב בצלי או גולאש, קבב או קציצות. אפשר גם חזה עוף ודג, ולצמחונים ולטבעונים שבינינו – אכלו קטניות כמו עדשים וחומוס. אם תשבעו בארוחה, תראו שהדחף למתוק יורד באופן משמעותי.

התיאבון נסגר – קרוב לוודאי שהמצב הזה מוכר לכם ומופיע במצבי לחץ או עצבים. אצלכם המתח סוגר את התאבון. המשימה שלכם היא לחפש מזון טעים. אין הכוונה כאן למזון מתוק, אלא למזון מלוח עם טעמים חזקים ובשריים (הטעם של האוממי) כמו גבינות קשות, נקניקים ודגים מלוחים.

במקרים יותר קשים אני ממליץ על אוכל “לא בריא” כמו חטיפים מלוחים כגון ביסלי, ואפילו מרק נמס בכוס. הטעם האוממי מעודד את התאבון, ולאחר תקופה קצרה של יום-יומיים התאבון בדרך כלל נפתח. לאחר מכן כמובן חוזרים לאכול מזון מזין ובריא יותר, הכולל ארוחות מסודרות.

תרופה יעילה במיוחד למצב זה היא חצי כפית סודה לשתייה בחצי כוס מים. הסודה לשתייה מסייעת לשחרר את התיאבון, ולפתוח את התנועה במערכת העיכול.

שימו לב שמצב זה אופייני גם בילדים, בייחוד הטיפוסים הסגורים ששומרים על הרגשות שלהם בבטן. חשוב לזכור שהטעם המתוק מזיק במיוחד למצבים אלו (בילדים ובמבוגרים), ועדיף להימנע ממנו כמה שניתן.

התיאבון בסדר, אבל אין סדר – כאן המצב יחסית פשוט יותר. שבו רגע ובנו לעצמכם תפריט הכולל 3 ארוחות מסודרות. לרובכם יש יותר זמן לבשל עכשיו, אז נצלו את זה והכינו לכם אוכל טעים ומזין. עצה קטנה: נסו להימנע מפסטה (גם מפסטה מלאה), כי מניסיוני היא מפריעה לעיכול, מגבירה ליחה ומעודדת מדי את הדחף למתוק.

הסובלים מבעיות כרוניות במערכת העיכול – כאן המצב מורכב יותר. בשלב ראשון נסו לחזור לתפריט שעבד לכם, ושאיתו הרגשתם טוב יותר. בדרך כלל עצם השקעת תשומת הלב במה שאכלתם, יכול להזכיר לכם מה עוזר ומה לא עוזר למצב שלכם.

אני ממש מציע לא להתחיל לחפש מידע באינטרנט או לשאול חברים, כי בדרך כלל זה רק מביא להצפה של מידע סותר ומבלבל. אם אין לכם מושג מה עובד לכם, או שמה שניסיתם לא עזר – אתם מוזמנים ליצור איתי קשר ולתאם טיפול בתזונה אונליין.

לסיכום

זמן הקורונה הזה, שהחל באמצע מרץ 2020, צפוי להימשך לתקופה לא ברורה. אחת הדרכים היעילות להישאר בריאים ועמידים בזמן הזה, היא לאכול באופן מסודר ולהקפיד על תזונה איכותית.

אם אתם רוצים הכוונה לתפריט מתאים, שיעזור לכם לחזק את מערכת העיכול ומערכת החיסון, ולא בא לכם לצאת למסע חיפוש באינטרנט כי אתם גם ככה מטורללים?

דברו איתי לגבי טיפול תזונה אונליין. אפשר כמובן לטפל כך מכל מקום בעולם.
הזמנים משתנים. הסתגלות ויצירת שגרה חדשה מחזקות את יסוד האדמה. אז יאללה.

המקור לתמונה – Bekir Dönmez

אולי יעניין אותך גם…
תגובות בפייסבוק: